PRENOSI SE UBODOM KOMARCA

Na Kosovu potvrđen slučaj virusa Zapadnog Nila

Epidemiološka situacija je mirna i prati se sa pojačanom pažnjom

Virus Zapadnog Nila. Anadolija

Anadolija

7.8.2024

Institut za javno zdravlje Kosova (IKSHPK) potvrdio je danas slučaj pozitivnog nalaza na virus Zapadnog Nila, prenosi Anadolija.

Iz Instituta navode da je slučaj potvrđen kod pacijenta muškog pola, rođenog 1965. godine, iz opštine Kosovo Polje, koji je hospitalizovan na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova 29. jula 2024. godine, zbog simptoma kao što su umor i visoka temperatura.

- Simptomi kod pacijenta su se pojavili 22. jula 2024. godine, i on je primao ambulantni tretman pre hospitalizacije. Pacijent je boravio u Shengjinu, Albanija od 27. juna do 29. juna 2024. godine i u Ulcinju od 13. jula do 22. jula 2024. godine, sa simptomima koji su se pojavili nakon povratka iz Ulcinja. Trenutno se liječi na Infektivnoj klinici - saopćeno je iz IKSHPK-a.

IKSHPK napominje da su neke zemlje Evropske unije i Zapadnog Balkana, uključujući Španiju, Italiju, Grčku, Austriju, Mađarsku, Francusku, Srbiju i Albaniju, već izvestile o slučajevima virusa Zapadnog Nila. Zbog toga je IKSHPK povećao nivo budnosti i savetuje građane da prate preporuke za sprečavanje slučajeva ovog virusa.

- Epidemiološka situacija je mirna i prati se sa pojačanom pažnjom. IKSHPK će pružiti dodatne informacije o virusu, načinu širenja, simptomima, merama prevencije, dijagnostici i lečenju - navedeno je.

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.