U ŠTROSMAJEROVOJ ULICI

Obilježena prva godišnjica rada Muzeja farmacije u Sarajevu

Svečano promovisana Kulturna ruta Vijeća Europe i dodijeljene plakete „Prijatelj Muzeja“

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Marketing

prije 2 sata 28 minuta

U Sarajevu je prije godinu dana otvoren prvi Muzej farmacije u Bosni i Hercegovini, a koji je sinoć, uz prijatelje i goste, obilježio prvu godišnjicu rada.

Muzej farmacije svoj rođendan obilježava 17.10., na dan kada je 1907. godine donesena Uredba kojom i žene mogu biti vlasnice apoteka, a ne samo uposlenice, što je bio slučaj do tada.

U prvoj godini svog rada postignuti su brojni uspjesi i provedene različite aktivnosti ispunjavajući tako osnovnu ulogu i zamisao koju je imao osnivač Muzeja farmacije, prof dr Tarik Čatić.

Važno je istaknuti kako je Muzej farmacije, već u prvoj godini postao član međunarodne organizacije Aromas Itinerarium Salutis (AIS), te predstavljajući organizaciju iz Bosne i Hercegovine, uz još šest zemalja, intenzivno radio na pripremi aplikacije za certifikaciju Kulturne rute Vijeća Europe. Ove aktivnosti krunisane su 27. juna 2024. godine dodjelom certifikacije kulturne rute „Historijske apoteke i ljekoviti vrtovi“.

Ovo je peta po redu Kulturna ruta u kojoj učestvuje Bosna i Hercegovina, te predstavlja dodatni poticaj prepoznavanju BiH odnosno turističke ponude u širem kontekstu, kako Sarajeva, tako i cijele države. Ruta povezuje značajna mjesta poput samostanskih apoteka, starih bolničkih i laičkih apoteka, historijskih biblioteka, te botaničkih i ljekovitih vrtova. Na tim mjestima, prijenos znanja i tradicionalnih praksi povezanih s terapijskom, higijenskom, kozmetičkom, ritualnom, umjetničkom i kulinarskom upotrebom ljekovitog bilja, poticao je interkulturalni i interreligijski dijalog vijekovima. To je živo prirodno i kulturno naslijeđe koje slavi zajedničke europske korijene i promoviše interkulturalni dijalog, kulturni identitet, društvenu koheziju i održivi ljudski razvoj.

Obilježena prva godišnjica rada Muzeja farmacije u Sarajevu.

Trenutno, ruta Historijskih apoteka i ljekovitih vrtova predstavljena je u jedanaest europskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Italija, Latvija, Mađarska, Portugal, Rumunija, Španija i Švicarska).

Važno je istaknuti kako realizaciju ideje i aktivnosti Muzeja farmacije podržava najveća BiH farmaceutska kompanija Bosnalijek koja je partner Muzeja. Bosnalijeku je sinoć dodjeljena plaketa „Prijatelj Muzeja“.

Osim kompaniji Bosnalijek, plakete su uručene i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općini Stari Grad Sarajevo,Turističkoj zajednici KS, Komori magistara farmacije FBiH, te Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Osim brojnih individualnih posjeta, stalnu postavku koja oslikava putovanje kroz historiju farmacije posjetili su učenici brojni osnovnih i srednjih škola, fakulteta, ali i kolega farmaceuta. Važno je napomenuti da Muzej organizovano posjećuju i vrtići prilikom čega se najmlađima pruža nezaboravno iskustvo.

Muzej je uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanje i nauke bio organizator naučne konferencije, koja je rezultirala izdanjem monografije u kojoj je dat krartki pregled historije farmacije u našoj zemlji.

Tokom mjeseca avgusta postavljena je tematska izložba „Farmacija na filmu“, a od ove jeseni u Muzeju se organizuju radionice izrade prirodne kozmetike.

Muzej je učestovao u obilježavanju Europske sedmice urbane mobilnosti kao partner Grada Sarajeva, kroz interaktivnu „Farma-turu“ koju posjetioci Muzeja mogu preuzeti na svoj mobilni uređaj i šetnjom kroz centar Sarajeva posjetiti historijski značajne, mnogima nepoznate i neotkrivene lokacije i sa aspekta farmacije.

Internacionalnu promociju naše zemlje, Muzej provodi i kao punopravni član Međunarodnog društva za historiju farmacije (ISHP).

Obilježena prva godišnjica rada Muzeja farmacije u Sarajevu.

Iz Muzeja farmacije za naredni period najavljene su organizacije stručnih i naučnih skupova, te pokretanje STEMI radionica i radionica izrade prirodnih parfema, a sve u cilju promocije i popularizacije farmacije, zdravstvene kulture kao i prirodnih nauka, posjetiocima svih uzrasta.

Muzej farmacije nalazi se u Štrosmajerovoj ulici broj 3/I, a posjete i putovanje kroz farmaceutski vremeplov moguće je u periodu četvrtak-subota od 11-17 časova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.