METEOROLOŠKI CUNAMI

Video / Neobična pojava u Hrvatskoj: More se u 15 sekundi podiglo za 1,5 metar

Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i valova tako podigne nivo mora

Neobična pojava u Hrvatskoj. Printscreen/TikTok

D. R.

28.7.2023

Društvenim mrežna širi se video neobičnog događaja na Kornatima u Hrvatskoj, gdje je u svega 15-ak sekundi nivo mora u uvali porastao za gotovo metar i prelila se na obalu.

Turisti koji su svjedočili neobičnoj pojavi pitali su se kako je moguće da se bez ikakvog upozorenja i valova tako podigne nivo mora.

Iako mnogi nisu nikad vidjeli nešto slično ovome, kolokvijalno nazvanu "brza plima i oseka" ili šćige, riječ je o ne tako čestoj, ali normalnoj pojavi.

Dr. Ivica Vilibić, okeanograf s Instituta Ruđer Bošković za Jutarnji list kaže kako je riječ o pojavi za koju se kao stručna terminologija koristi naziv meteorološki cunami.

- Kada u atmosferi dođe do brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području dolazi do tih promjena. Dakle, šćige su slobodne oscilacije koje nastaju u kanalima i zaljevima. Jače su izraženim u uvalama, pogotovo ljevkastim - kaže dr. Vilibić i kaže da je ponekad riječ o oku zanimljivoj prirodnoj pojavi, ali ponekad i o problematičnoj situaciji.

Primjer meteo cunamija u Veloj Luci 21. juna 1978.. ResearchGate

Najpoznatiji primjer meteo cunamija zabilježen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine. Raspon oscilacije morske razine dosegao je tada nevjerovatnih šest metara. Toga dana su se oscilacije morske razine mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni val prešao na italijansku stranu nekoliko sati kasnije. More se tada nekoliko puta dizalo i povlačilo poplavivši obalno područje, prodirući u kuće i objekte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.