KOSOVO

U Sjevernoj Mitrovici trenutno mirno, lokalni Srbi okupljeni u manjem broju

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopćio da je uhapšen jedan od organizatora napada na KFOR

U Sjevernoj Mitrovici trenutno mirno - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Anadolija

13.6.2023

U Sjevernoj Mitrovici, na sjeveru Kosova, trenutno je mirno, nakon kraće eskalacije situacije do koje je došlo zbog hapšenja jednog od organizatora nedavnog napada na KFOR u Zvečanu, javlja Anadolija.

Okupljeni u manjem broju

Lokalni Srbi su okupljeni na ulici u manjem broju sa sjeverne strane Bošnjačke mahale, gdje je Kosovska policija provela akciju hapšenja. Srpski stanovnici su pokušali da spriječe to hapšenje i tom prilikom su lakše povrijeđena tri kosovska policajca.

Nakon ove akcije, Kosovska policija se povukla na južnu stranu Bošnjačke mahale na zahtjev američkog komandanta KFOR-a za region sjevera, koji je upravljao situacijom i u Zvečanu tokom nedavne eskalacije situacije kada su bili napadnuti vojnici KFOR-a.

Pripadnici kosovske policije sva vozila zaustavljaju već kod mosta na ulazu u Bošnjačku mahalu, tako da se samo pješke može preći iz južnog u sjeverni dio grada.

Novinarima savjetovano da ne prelaze na sjeverni dio

Policija je, također, novinarima savjetovala da ne prelaze u sjeverni dio, zato što ne mogu da garantuju sigurnost.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja  (Xhelal Svecla) saopćio da je uhapšen jedan od organizatora napada na KFOR, inače pripadnik takozvane "Civilne zaštite", koja ima zadatak da brani srpsko stanovništvo od kosovskih specijalaca i eventualnog napada s južne strane podijeljenog grada Mitrovice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.