PREDSJEDNIK ALBANIJE

Rama: Nemoguće je zamisliti Evropsku uniju bez Srbije

S druge strane, naravno da postoje razlike jer Srbija nije sankcionirala Rusiju, rekao je Rama

Edi Rama. AP

H. J. I.

27.4.2023

Albanski premijer Edi Rama je u emisiji "Porta a porta" na italijanskom javnom servisu kazao da ne razmišlja o širenju Evropske unije bez Srbije te da Albanija mora "držati Srbiju jako blizu" i učiniti sve da postigne političko jedinstvo s njom.

"Srbija se ne smije otjerati"

Rama je rekao da je nemoguće zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije. Upitan boji li se Albanija mogućeg širenja Evropske unije koje uključuje i Srbiju, u trenutku kada se Srbija smatra bliskom Rusiji, Rama je odgovorio da se toga ne boji, te da je Albanija glas Zapadnog Balkana koji kaže da se Srbija ne smije otjerati.

- S druge strane, naravno da postoje razlike jer Srbija nije sankcionirala Rusiju iz jasnih razloga koji se u jednom trenutku moraju shvatiti kao razlozi političke i povijesne, ali i pragmatične prirode - kazao je Rama.

Rat u Ukrajini ne smije utjecati na Balkan

Dotakao se i rata u Ukrajini i kazao kako se ne smije dopustiti da taj sukob utječe na Balkan.

- Moramo učiniti sve da nas ratna strast ne uvuče u stvaranje sporova između NATO-a i pronatovskih zemalja članica na Balkanu te između Srbije i zajednica koje pripadaju slavenskom pravoslavnom svijetu, koji je usko povezan s Rusijom - naglasio je Rama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.