LAŽNO SE PREDSTAVLJALI

U Ljubljani uhapšena dva ruska špijuna

Za krivično djelo špijunaže predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina

Ruski špijuni uhapšeni u Ljubljani. Twitter

A. O. / 24ur

30.1.2023

Slovenska obavještajno-sigurnosna služba (SOVA) u Ljubljani je otkrila dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju te ih je uhapsila u saradnji s Nacionalnim istražnim uredom.

Dvojici osumnjičenih za krivična djela špijunaže i lažnog predstavljanja prijeti kazna zatvora od ukupno osam godina.

Lažni identiteti

Uhapšeni špijuni imali su državljanstva južnoameričkih zemalja i radili pod lažnim identitetima. Uhapšeni su u unajmljenom uredu u poslovnoj zgradi u Ljubljani. Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na temelju saopćenja SOVA-e, piše slovenski portal 24ur.

Istražni odjel Okružnog suda u Ljubljani je u decembru prošle godine podnio zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe koje su privedene zbog krivičnog djela špijunaže.

Istraga se provodi zbog sumnje na krivična djela špijunaže za stranu obavještajnu službu i lažnog predstavljanja.

Zatvorska kazna

Za krivično djelo špijunaže predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a za krivično djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti im kazna zatvora do tri godine.

Pretpostavlja se da su dvojica ruskih agenata služila ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU) i djelovala u sklopu složenog programa, koji su protivobavještajni agenti u Sjedinjenim Državama nazvali "Ilegalci".

Radi se o raspršenoj mreži visoko obučenih "agenta spavača", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često zemalja Južne Amerike, a najčešće djeluju pod okriljem vojno-obavještajne službe GRU. U SAD-u su među njima otkriveni i špijuni ruske Vanjske obavještajne agencije (SVR).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.