POJAČANO PRISUSTVO

Komandant KFOR-a: Nećemo tolerisati nasilje i tačka

Naš prvi zadatak je da obezbijedimo slobodno kretanje na Kosovu, poručio je Anđelo Mišel Ristuća

Ristuća: Ako se situacija pogorša, možemo računati na podršku cijelog NATO-a. Printscreen

H. J. I.

8.12.2022

Komandant KFOR-a Anđelo Mišel Ristuća (Angelo Michele Ristuccia) izjavio je da su nedavni događaji u Sjevernoj Mitrovici zabrinjavajući, posebno uoči izbora.

On je rekao da je sav posao koji je godinama urađen na sjeveru u opasnosti da bude izgubljen, a insistirao je da neće tolerisati nasilje na sjeveru zemlje.

- Naš prvi zadatak je da obezbijedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje, tačka. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati -rekao je Ristuća za RTK i dodao:

- Naravno, ako se situacija pogorša, možemo računati na podršku cijelog NATO-a i 27 država članica. Od 1999. godine KFOR je imao preko 50.000 ljudi, a sada sa razvojem situacije broj vojnika se smanjio u mjeri u kojoj je bezbjednost poboljšana. Vjerujem da imamo dovoljno snage i opreme da se suočimo sa bilo kojom situacijom. NATO je pojačao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako zatrebaju dodatne snage, ali u ovom trenutku ne mislimo da takvi uslovi postoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.