REAKCIJE

Filipović za „Avaz“: Muzički repertoar poput “Sprem'te se, sprem'te, četnici”, dokaz je da je pobjeda izvojevana mržnjom

Stožer nove vlasti bit će DF, klero-nacionalistička grupacija lojalna Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

Filipović: Bojim se da će se ponoviti Budva. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

31.8.2020

Opozicija je na izborima u Crnoj Gori odnijela pobjedu na krilima crkvenih protesta. Skoro je izvjesno da će dvije prosrpske koalicije i građanska URA formirati novu većinu u parlamentu, izjavio je za „Avaz“ Ljubomir Filipović iz Atlantskog saveza Crne Gore.  

On poručuje da će stožer nove vlasti biti DF, klero-nacionalistička grupacija lojalna Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

-Slavlje sa srpskim zastavama, uz muzički repertoar od “Sprem'te se, sprem'te, četnici” do “Ko to kaže, ko to laže”, uz poruke prijetnji osvetom, dokaz je da je ova pobjeda izvojevana mržnjom. Da se razumijemo, vlast DPS-a je bila daleko od savršene i nijemo dugo trajanje je imalo posljedice na zarobljavanje institucija i slično. Ali, moramo biti svjesni da gorivo za smjenu ove vlasti nije bilo nezadovoljstvo ovim, već isključivo propagandno djelovanje crkve i vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj – ističe Filipović.

Dodaje da su mnogi optimistični da će ekspertska vlada koju najavljuje URA donijeti mirnu tranziciju i prosperitet.

-Ja se bojim da će se ponoviti Budva u kojoj je DPS smijenjen 2016., a u kojoj je građanska i multietnička URA isto podržala DF i Demokrate. Danas, nakon četiri godine vlasti, islamofobni i etno-nacionalistički DF ima skoro apsolutnu vlast u mom gradu i URA mu više ne treba – zaključuje Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.