HRVATSKA

Pročitajte kakve se mjere predlažu za povratak u život

Krenule neslužbene najave da će se upravo vrtićanci i učenici nižih razreda već početkom maja vratiti u svoje grupe i razrede

Radi se na izlaznoj strategiji. Ilustracija

Avaz.ba

21.4.2020

Hrvatska gospodarska komora Vladi Hrvatske poslala je zahtjeve da se otvore obrti, trgovine namještajem, automobila, a zatim i trgovački centri, da se vrati javni prijevoz, produži radno vrijeme za trgovine koje sad rade. Tu su i prijedlozi zaštitnih mjera koje bi to trebale pratiti.

- Naši prijedlozi dolaze direktno od naših članica koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo kako nas je odličan posao Stožera civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja, nego možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Zaštitne mjere uključuju i, primjerice, manje stolova u kafićima te ograničen broj gostiju uz distancu, ograničen broj putnika u javnom prijevozu, zaštitne maske i zabranu više klijenata odjednom u frizerskim salonima itd.

Predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović je također rekao da rade na izlaznoj strategiji i popuštanju, ali je napomenuo: “Ovo će potrajati”.

Dakle, ako krajem mjeseca neke mjere i olabave, još će biti strogi uvjeti zaštite od zaraze te će i dalje biti nužni distanciranje, zabrana većih okupljanja, gužvi u javnom prijevozu i sl. Život ćemo morati drugačije organizirati. 

Jučer su neki restorani koji imaju dostavu i koje je državni inspektorat zatvorio dobili poništenje tih rješenja uz uvjet pridržavanja 11 preporuka Zavoda za javno zdravstvo.  Upravo zbog jako velikog opreza u procjenama epidemiološke situacije, niko ne želi izaći ni s iole konkretnijim procjenama kako će završiti ova nastavna i akademska godina.

Krunoslav Capak i jučer je ponovio kako škola na daljinu ide dobro. Rekao je i kako on isto predaje na fakultetu, da sve dobro ide i da ne vidi razlog zašto akademska godina ne bi završila online. No, nije sve tako jednostavno.

Pokretanje poslova podrazumijeva i povratak ljudi na radna mjesta, a to znači da njihova djeca moraju moći ići u vrtiće i škole. Stoga su i krenule neslužbene najave da će se upravo vrtićanci i učenici nižih razreda već početkom maja vratiti u svoje grupe i razrede.

Prijedlozi Gospodarske komore za povratak u normalni život. 24sata.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.