REGION

Aleksandar Vučić u Davosu razgovarao sa Tilersonom

( Screenshot)

Avaz.ba

26.1.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom (Rex Tillerson) tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. 

Na panelu o dugoročnom razvoju Zapadnog Balkana, Vučić je insistirao na zajedničkom tržištu koje bi, kako kaže, donosilo najmanje osam do devet milijardi dolara investicija, u odnosu na 4,6, koliko je bilo prethodne godine.

- Važno da je čujemo šta misli američki predsjednik - rekao je Aleksandar Vučić, našalivši se sa srbijanskim novinarima jer je vidio koliko su uzbuđeni što će slušati Donalda Trampa (Trump).

Međutim, dodao je da je izuzetno važno i ono što se moglo čuti od italijanskog premijera, njemačke kancelarke i francuskog predsjednika.

- Mnogo toga smo mogli da saznamo, počevši od multilateralizma do toga kako i na koji način oni vide svoju borbu protiv protekcionističkih mjera, protiv onog što je Trampova karakteristika unutrašnjih mjera - rekao je Vučić i dodao da kada se govori o SAD nema unutrašnjih, već je sve spoljna politika, piše RTS.

Podsjetio je da su SAD najznačajnija zemlja jer su ostvarile 24,7 posto svjetskog BDP-a. 

Tek nakon SAD slijede Kina i EU sa 17,7 i 17,5 posto svjetskog BDP-a, i posle daleko slijedi Japan sa šest posto, naveo je predsjednik Srbije.

- Amerika je strašno važna i mislim da je Evropa preuzela primat tog svjetionika demokratije, sloboda, ekonomskih sloboda, što je moglo da se vidi u Davosu, i kroz kratke ali jasne kritike koje su kancelarka Angela Merkel, pa i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) uputili američkom predsjedniku - ukazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.