REGION

Premijeri šest zemalja zapadnog Balkana na radnoj večeri kod Federike Mogerini

Avaz.ba

18.12.2017

Radna večera koju za premijere šest zemalja Zapadnog Balkana priređuje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) održava se u Briselu, objavila je na Twitteru glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Uz Mogerini, neformalnom okupljanju prisustvuju predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Kosova Ramuš Haradinaj i Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn). 

Prije radne večere Mogerini je imala bilateralne razgovore sa svakim od premijera zapadnobalkanske šestorke. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon razgovora sa šeficom evropske diplomatije izjavila za Radio televiziju Srbije (RTS) da sa Mogerini ima uvijek prijatne sastanke, jer je riječ o osobi "koja puno vremena i energije ulaže u pitanja Zapadnog Balkana i koja je fer prema Srbiji", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijerka Srbije dodala je da je s Mogerini "rekapitulirala" dešavanja u 2017. godini i razgovarala o događajima predviđenim za početak naredne godine. 

Iz Vijeća ministara BiH je saopćeno da je predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić sa Mogerini razgovarao o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Visoka predstavnica MOgerini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.