BOGATA MUZIČKA BAŠTINA

Počinje 14. izdanje Međunarodnog simpozija "Muzika u društvu"

Ovaj simpozij predstavlja najvažniji bh. i i jedan od vodećih regionalnih naučnih skupova iz oblasti muzike, koji se bijenalno održava od 1998. godine

14. Međunarodni simpozij "Muzika u društvu". Univerzitet u Sarajevu

Dž. V.

prije 6 sati 33 minute

Muzikološko društvo Federacije BiH i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuju 14. izdanje Međunarodnog simpozija "Muzika u društvu."

Održati će se od 24. do 26. oktobra 2024. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a dodatne aktivnosti bit će upriličene i u Galeriji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo te Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Ovaj simpozij predstavlja najvažniji bh. i i jedan od vodećih regionalnih naučnih skupova iz oblasti muzike, koji se bijenalno održava od 1998. godine. 

Svečano otvaranje simpozija zakazano je za danas u 17 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, gdje će etnomuzikologinja i profesorica acc. prof. dr. Jasmina Talam održati plenarno predavanje pod nazivom "Etnomuzikologija u vrijeme rata: pogled iz Bosne i Hercegovine".

Koncert ansambla Etnoakademik, koji će uslijediti u 18:30 sati, izvest će reprezentativne primjere bogate muzičke baštine Bosne i Hercegovine, obuhvatajući vokalne i vokalno-instrumentalne, svjetovne i duhovne kompozicije.

U petak, 25. oktobra, program u Gazi Husrev-begovoj biblioteci obuhvatit će radne sjednice i panel diskusiju o muzici za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini (1945–1991). Također, u 14:30 bit će promovirana knjiga "Život i djelo Elly Bašić" autorice Denis Vasilj, a u 17 plenarno predavanje Leona Stefanije, profesora muzikologije na Fakultetu za umjetnost u Ljubljani, na temu "Muzički arhetipovi: Međutonovi muzičkog istraživanja u internetskom dobu". U Galeriji Bosanskog kulturnog centra u 19 sati bit će priređen koncert povodom 70 godina Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Međunarodni simpozij "Muzika u društvu" organizuje se u saradnji s Gazi Husrev-begovom bibliotekom, Bosanskim kulturnim centrom Kantona Sarajevo i Zemaljskim muzejom BiH, uz podršku relevantnih ministarstava i fondacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.