ŠIROKOBRIJEŠKO PLATNO

Jubilarni program Mediteran Film Festivala

Festival će predstaviti dvadeset dokumentarnih filmova, od kojih će deset biti dugometražni i deset kratkometražni

Mediteran Film Festival. MFF

Dž. V.

prije 4 dana

Mediteran Film Festival (MFF) ponosno najavljuje svoj jubilarni program, koji će se održati u Širokom Brijegu od 8. do 12. oktobra 2024. godine. Ove godine, festival će predstaviti dvadeset dokumentarnih filmova, od kojih će deset biti dugometražni i deset kratkometražni, a izbor je napravio selektor Zdravko Mustać.

Od dvadesetih izabranih neki će svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, a u ovom programu bit će prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim svjetskim filmskim festivalima, priopćili su organizatori MFF-a.

- Opet nam se nudi hrpa istraživačkih i tankoćutnih formi ispovijedanja filmskih junaka u okvirima njima bliskih rukopisa. Prate naši filmaši recentna događanja. Hodaju po cesti svakodnevice. Prate burne događaje oko nas. Ulaze u utrobu ratovanja, agresija, sukoba i destrukcija. Ulaze filmaši u svakovrsne političke i socijalne devijacije. Donose nam na dlanu svoja poimanja neuhvatljive filmske pravde- istaknuo je festivalski selektor Zdravko Mustać.

Mustać navodi kako u ovogodišnjem programu u konkurenciji, među ostalim, filmaši uzimaju i povijesna previranja, pa ih lagano spajaju sa sadašnjošću stvarajući na nebeskim platnima sliku jedne neprekinute niti tragedije i pesimizma.

Festival će dodijeliti nekoliko prestižnih nagrada, uključujući „Grand Prix festivala“ za najbolji dugometražni dokumentarac i „Best Short“ za najbolji kratkometražni film. Pored toga, publika festivala će imati priliku dodijeliti treću nagradu svojim glasovima. Također, MFF će dodjeljivati i nagradu „Best Camera“, kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije.

Za dodatne informacije o festivalu i programu, molimo vas da pratite naše službene kanale i kontakte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.