RAZGOVOR

Dino Mustafić, direktor NPS-a, za "Dnevni avaz": Kulturna scena BiH je u opasnosti

Ne smijemo dopustiti da se vitalne kulturne institucije kao što je Nacionalna biblioteka dovedu u pitanje, kazao je

Mustafić: Duboko zabrinut. Ivana Ivanović / Pixsell

L. Đulalić

20.7.2024

Veza između Nacionalne biblioteke i Narodnog pozorišta Sarajevo predstavlja neraskidivu kulturnu nit koja spaja pisane riječi s izražajnom snagom pozornice, čineći ih neodvojivim dijelom bogate kulturne baštine grada Sarajeva. 

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, izrazio je duboku zabrinutost povodom najave zatvaranja Nacionalne biblioteke BiH, zakazanog za 25. augusta 2024. godine.

Ozbiljno ugrožavanje

Mustafić je za "Avaz" komentirao tu situaciju navodeći da se taj potez smatra ozbiljnim ugrožavanjem kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

- Ne smijemo dopustiti da se vitalne kulturne institucije kao što je Nacionalna biblioteka dovedu u pitanje. Za svaku instituciju koja ima državotvorni karakter, kao što je i Narodno pozorište Sarajevo, gašenje srodne institucije predstavlja opasnost za cjelokupnu kulturnu scenu - naglasio je Mustafić.

Također je dodao da s obzirom na tijesnu saradnju Narodnog pozorišta s Nacionalnom univerzitetskom bibliotekom, gašenje iste podrazumijeva prekid cijelog lanca zajedničke i kooperativne suradnje, ne samo među bibliotekama, nego i u izdavačkoj djelatnosti.

- To bi za autore i pisce značilo nemogućnost izlaska njihovih knjiga izvan granica BiH, što bi bilo strašno demotivirajuće za svakog autora - istakao je Mustafić.

Uprkos tome, Mustafić je naglasio iznimno uspješnu sezonu Narodnog pozorišta, obilježenu brojnim vrhunskim produkcijama.

- Sezonu smo otvorili opernom premijerom „Figarov pir“, osvojili smo brojne nagrade na regionalnim i međunarodnim festivalima. Autohtona predstava „Sječaš li se, Dolly Bell?“ primijećena je u Splitu i Beogradu. Osvojili smo niz regionalnih nagrada za predstavu „Jedan je Muhammed Ali“, autora Admira Imširevića, pa smo eksperimentisali i sa hibridnim žanrom Seljačke opere koja će gostovati na festivalu „Desire“ u Subotici, te završili sezonu inovativnim eksperimentom klaunova na sceni, redateljice Lee Delong", rekao je Mustafić.

Pun pogodak

Mustafić je, također, istakao iznimni uspjeh trećeg izdanja festivala "Kultura na ulice 2024", koji će do kraja septembra oživljavati trgove u Kantonu Sarajevo.

-Treća godina ovog programa pokazala se punim pogotkom, šireći stvaralačku energiju kroz izložbe, koncerte, predstave i instalacije, a veliki odaziv publike svjedoči o njegovom uspjehu - ponosno je naglasio Dino Mustafić, direktor NPS-a, za „Avaz“.

Razvoj kulture

Iako je kulturna scena Sarajeva živa i dinamična, postoji potreba za daljnjim razvojem novih kulturnih institucija i scenskih prostora. Također je vrijeme i za intenziviranje postojećih i razvoj novih kulturnih inicijativa, kako bi Sarajevo i dalje bilo kulturni centar regiona, istaknuo je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.