ODLAZAK VELIKANA

Ruždija Adžović piše za "Avaz": Moji dani sa Sidranom

Zahvalan sam mu što me pustio u svoj život i otvorio mi svoju dušu...

Ruždija Adžović i Abdulah Sidran. Društvene mreže

Ruždija Adžović

26.3.2024

Na vijest o smrti velikana Abdulaha Sidrana autorski tekst za “Dnevni avaz” napisao je Ruždija Adžović, autor knjige “Sidran - živjeti, svjedočiti epohu”.

Kada sam počeo raditi na knjizi o Abdulahu Sidranu, bio sam svjestan da sam se upustio u nešto što sa sobom nosi ogromnu odgovornost i što će biti izloženo kritici čitalaca ne samo u Bosni i Hercegovini i regionu nego i mnogo šire, dokle god doseže njegovo pjesničko i scenarističko djelo.

Najdublje prijateljstvo

Nisam ni slutio da će me to odvesti u najdublje prijateljstvo s čovjekom kojim sam oduvijek bio fasciniran i bio njegov veliki fan.

Doduše, moja knjiga “Sidran - živjeti, svjedočiti epohu” nije bila početak saradnje s Abdulahom Sidranom. On je ranije napisao recenziju za jednu moju knjigu pripovijetki, a sarađivali smo i na nekim projektima.

Ali, tokom rada na knjizi o njemu, “kliknulo” je nešto između nas i naše su duše našle srodnost. Nastavili smo naše druženje, ispijanja kafe u njegovoj omiljenoj bašti ispred sarajevskog centra BBI.

A onda je uslijedio šok kada mi je saopćio da je bolestan. Naši neobavezni susreti “preselili” su se u njegov dom, u “mali muzej melanholije”, kako je Sidran nazvao prostoriju u kojoj je prikupljao “eksponate” za buduću multimedijalnu spomen-sobu, koja je trebala dobiti internacionalni karakter i gdje bi dolazili mladi iz cijelog svijeta i uživali u njegovim djelima.

 ’Odjel logorologije’

Sidran je vrijedno i predano radio i na klasificiranju svoje ogromne biblioteke, a posebno mu je bio važan “odjel logorologije”, koji je bio namijenjen istraživačima u toj oblasti - bez obzira na mjesto i vrijeme logorskih stradanja. I ja sam se potrudio da mu u tome pomognem i nađem knjige raznih autora koji su pisali o logorima.

Neizmjerno sam ponosan, i to ću uvijek i do kraja života naglašavati, što je Abdulah Sidran odabrao mene da napišem knjigu o njemu. Zahvalan sam mu što me pustio u svoj život i otvorio mi svoju dušu, što mi je omogućio da svoje ime zauvijek vežem uz njegovo veliko, ogromno, gromoglasno ime.


Abdulah Sidran i Ruždija Adžović. Društvene mreže

Mom dragom Avduki želim miran vječni san

- Upoznao sam sve strane njegove ličnosti i svaku od njih sam jednako zavolio. Podjednako sam volio i njegov tersluk i njegovu emociju, a o njegovom djelu da i ne govorim.

Zahvalan sam mu za svaki trenutak proveden s njim, za svaki dragocjeni savjet.

Abdulah Sidran je bio jedinstven po mnogo čemu. Svojim djelima i osebujnim izrazom dao je poseban, originalan pečat i prepoznatljiv šmek

bosanskohercegovačkoj književnosti, filmskoj umjetnosti i, uopće, kulturnoj sceni ove zemlje.

Mom dragom Avduki želim miran vječni san. Mjesto među najsjajnijim zvijezdama je već odavno zaslužio.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.