KULTURA

Kakav javni prostor trebamo | Odgovore nudi izložba “ACTOPOLIS – Umjetnost djelovanja“

Avaz.ba

5.6.2017

Izložba radova projekta “ACTOPOLIS – Umjetnost djelovanja“ će biti otvorena u četvrtak, 8. juna, u Historijskom muzeju BiH, s početkom u 20 sati, u organizaciji Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini.

Izložba sadrži sedam poglavlja i obuhvatit će sedam gradova u kojima se projekt implementira, Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb, saopćili su organizatori.

Izloženi radovi će prisutnim građanima i građankama ponuditi odgovore na pitanja kako se urbani prostor u vremenima njegovog ekonomskog iskorištavanja i privatizacije može izgraditi i održati kao zajednički prostor društva te koju ulogu igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam u tim procesima.

Kustosica projekta ACTOPOLIS Sarajevo Danijela Dugandžić navela je da je projekt nastao s namjerom da se pokuša odgovoriti na pitanja šta je javni interes i kakav javni prostor želimo i trebamo.

- On predstavlja jedan svojevrsan ustanak za odbranu javnog prostora. ACTOPOLIS Sarajevo je nastavak inicijativa koje su u posljednjih nekoliko godina istraživale, mislile, govorile, šetale, mapirale, popravljale, sadile, čistile ili uljepšavale grad s jasnom namjerom da stvore i/ili očuvaju zajedničke prostore - naglasila je Dugandžićeva.

Izložbeni materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata prikazat će bogat repertoar mogućnosti djelovanja s ciljem oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo.

Slijedeći ideju projekta da poziva na djelovanje u gradu, svi građani i građanke koji posjete izložbu na poleđini centralnih izložbenih poglavlja “Topic" i “Methods" moći će ostaviti i svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje.

 Izložba radova će biti otvorena do 30. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.