LIČNOST DANA

Edin Džeko: Vođa "Zmajeva"

Davao je golove Nizozemcima i Nijemcima, sada su na red došli Mađari

Džeko: Apsolutni rekorder naše reprezentacije. Instagram / Esmir Bajraktarević

prije 15 sati 53 minute

"Gol za Bosnu i Hercegovinu, strijelac je Edin Džeko", to je mehlem za uši svih navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Tako je bilo i protiv Njemačke u petak, kada je Džeko, apsolutni rekorder naše reprezentacije, postigao sjajan gol. Ukupno svoj 67. u najdražem dresu. Koliko je dao "Zmajevima“, najbolje govori podatak da je postigao više golova nego David Vilja (Villa) za Španiju, Zlatan Ibrahimović za Švedsku ili Didier Drogba za Obalu Slonovače.

U reprezentaciji BiH se mnoge stvari mijenjaju, samo je jedna konstantna - fantastični Džeko. I s 38 godina na leđima je naš najbolji fudbaler, iz utakmice u utakmicu pokazuje svjetsku klasu. Među "Zmajevima“ ima i dvostruko mlađih igrača od njega, poput Esmira Bajraktarevića, koji je kao dječak šutao loptu u Edinovom dresu, a sada igra sa svojim idolom.

Večeras, kada imamo novu utakmicu, ponovo se uzdamo u Edina. Zabijao je Nizozemcima i Nijemcima u ovoj Ligi nacija, sada su na red došli Mađari! Navijači i cijela nacija žele pobjedu. Edine, povedi nas!

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Ponikao je u Željezničaru, odakle je preko Češke i Teplica došao do Volfsburga. Potom je uslijedio transfer u Mančester siti, da bi ga put potom odveo u Italiju. Romu je napustio kao treći najbolji strijelac u historiji kluba, a kao šlag na tortu jedne bogate karijere došao je transfer u slavni Inter. Poslije dvije sezone na Meaci preselio se u Fener, za koji neumoljivo trese mreže u Turskoj. Za reprezentaciju BiH je odigrao 137 utakmica i dao 67 pogodaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.