KOMENTAR DANA

Udar na Hrvate

Kako reče jedna mlada uzdanica SDA - treba se okrenuti Rusiji, Kini i Srbima

Fena

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 46 minuta

Iako je u prošlosti politika kako susjedne Hrvatske tako i hrvatskih lidera unutar same zemlje znala biti kolonijalna, ekspanzionistička, rušilačka prema samoj Bosni i Hercegovini, što je, uostalom, potvrđeno haškim presudama, u ovom trenutku ona je ipak mnogo manje zlokobna od bilo kakvih alternativa koje dolaze s istoka.

Naime, Vlada Federacije funkcionira, hrvatske stranke u BiH ne koče evropski put i reforme u BiH, Hrvatska pomaže našoj zemlji, od slanja pomoći zemlji nakon poplava do višegodišnjeg zalaganja u EU da se ubrza proces pristupanja naše zemlje.

S druge strane, isto se, nažalost, ne može reći i za trenutno srpsko političko rukovodstvo. Dodik i njegovi saveznici i dalje učestalo blokiraju državne institucije, odbijaju u potpunosti prihvatiti Reformsku agendu, koja BiH dugoročno nudi evropski put i milijardu eura, pozivaju na otcjepljenje, negiraju genocid u Srebrenici, itd...

Ipak, ako danas pogledate ključne ideologe, medijske analitičare i stratege okupljene oko SDfA, vidjet ćete da je 80 posto njihove oštrice i gnjeva upereno prema susjednoj Hrvatskoj i hrvatskoj politici u BiH, dok se destruktivno djelovanje Dodika i poruke iz Srbije tek ovlaš spominju.

Kako ovu činjenicu objasniti? Sad, moguće je zaista da se radi tek o usijanim glavama, kojima je bijes što je HDZ izabrao trojku, a ne njih posrkao i posljednje kapi razuma, pa od drveća ne vide šumu.

Ili je moguće da je u pitanju mnogo zlokobniji i nimalo naivan scenarij koji je u njihovim glavama. Uostalom, i kad se sve razlike stave po strani, Bošnjaci i Hrvati ipak dijele jedan zajednički civilizacijski cilj - EU i NATO, za koje ne možemo reći da ih s jednakim oduševljenjem tretiraju u manjem entitetu i istočnom susjedstvu.

No, možda upravo u tome i jeste problem. Naime, možda upravo taj put i Hrvati kao faktor stoje na putu jednom drugom planu – da se BiH podijeli između Bošnjaka i Srba, pod pokroviteljstvom kakvih despota s Istoka kojima bi taj plan pasao, a oni konačno dobiju svoj "fildžan“. Naravno, prije toga će morati ciljano proizvesti bitku koju će izgubiti. Ili kako reče jedna mlada uzdanica SDA - treba se okrenuti Rusiji, Kini i Srbima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.