LIČNOST DANA

Jasmila Žbanić: Jasne poruke

Dok od aktuelnih vlasti s punim pravom očekuje da naprave sistem u ovoj oblasti, Žbanić u Holivudu radi na novim projektima

Jasmila Žbanić. Armin Durgut / PIXSELL

Alen Bajramovic

6.8.2024

Serija “Znam kako dišeš” bh. rediteljice Jasmile Žbanić u čak osam kategorija nominirana je za nagrade na predstojećem Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj podatak, čak i prije eventualne dodjele nekog od njih, predstavlja ogromno priznanje jer su nominacije rezultat ocjena Jasmilinih kolega iz regiona koje su prepoznale bezbroj puta dokazani kvalitet. Dok niže uspjehe, Žbanić istovremeno, otvoreno i bez ustručavanja, onako kako i mogu i trebaju neovisni intelektualci, kritizira sve negativne pojave u bh. društvu, s puno energije, nastavljajući borbu za bolji status bh. kinematografije i kulture uopće.

Dok od aktuelnih vlasti s punim pravom očekuje da naprave sistem u ovoj oblasti, Žbanić u Holivudu radi na novim projektima. Ono što će u BiH i regiji možda izazvati najviše interesiranja je njena najava nastavka filma o borbi žena Srebrenice, remek-djela bosanskohercegovačke kinematografije, “Quo vadis, Aida?”.

Jasmila Žbanić rođena je 19. decembra 1974. godine u Sarajevu. Dobitnica je najprestižnijih svjetskih nagrada, među kojima je i “Zlatni medvjed” Berlinskog filmskog festivala, dok je “Quo vadis, Aida?” nominiran i za Oskara.

Ž8 = Al. B.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.