LIČNOST DANA

Oli Votkins: Zlatni džoker

Nekada igrao u šestoj ligi, a sada odveo Engleze u finale Eura

Votkins: Srušio Nizozemce u 90. minuti. AP

12.7.2024

Oli Votkins (Ollie Watkins) je potcijenjeni majstor koji je nekada igrao u šestoj ligi, a sada je heroj engleske nacije. Dočekao je svojih pet minuta i iskoristio ih na najbolji mogući način, a najbolje tek slijedi.

Zlatna rezerva Gereta Sautgejta (Gareth Southgate) odigrala je ukupno 22 minute na Evropskom prvenstvu, a Engleze je odvela u drugo uzastopno finale. I to je uspio pogotkom protiv Nizozemske u 90. minuti. Njegova karijera je zapravo krenula slučajno, kada je, na nagovor prijatelja, otišao na trening Njuton Tauna s osam godina.

Brzo je skrenuo pažnju na sebe, ali stvari nisu išle očekivanim tokom, pa je s 19 godina, umjesto uzleta, došao pad u čak šestu ligu i poluamaterski fudbal. Ekseter siti ga je poslao na posudbu u Veston Super Mare. Igrao je po engleskim oranicama, ali se nije predavao, radio je ono što voli najviše.

Put ga je kasnije doveo u Brentford, a 2020. je stigao u Aston Vilu. Svoj čudesni mandat, u kojem će ove sezone odvesti Vilu u Ligu prvaka, krenuo je magično - dao je gol na debiju u Liga kupu, a onda je u velikoj pobjedi nad Liverpulom (7:2) dao het-trik. Nije moglo bolje, a ova sezona će mu biti dugo urezana u sjećanje. Odveo je Vilu u Ligu prvaka, a sada bi Engleska mogla postati prvak Evrope.

Oli Votkins je rođen 30. decembra 1995. godine. Igrao je za Ekseter siti, Brentford i Aston Vilu. Za reprezentaciju Engleske odigrao je 14 utakmica i dao četiri gola, a jedan od tih je bio za finale Evropskog prvenstva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.