ODVEO "TRI LAVA" U FINALE

Ko je heroj Engleske: Odigrao samo 22 minute na Euru, fudbalom se počeo baviti slučajno i predvidio budućnost

Nakon što je sa Aston Vilom izborio 4. mjesto i plasman u Ligu prvaka, sada je u finalu Evropskog prvenstva s Engleskom

Votkins: Gol zlata vrijedan - Avaz
Votkins - Avaz
Oli Votkins - Avaz
Nizozemska Engleska - Avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ć.

11.7.2024

Oli Votkins (Ollie Watkins) je sjajni napadač Aston Vile, a od sada i heroj engleske nacije. 

Ušao je u igru u 81. minuti, a samo desetak minuta kasnije postigao sjajan gol za preokret i pobjedu Engleske nad Nizozemskom (2:1) vrijednu finala Evropskog prvenstva.

Raspršio snove Nizozemaca

Zlatna rezerva Gereta Sautgejta (Gareth Southgate) je svojim pogotkom raspršila snove Nizozemaca, a Engleze odvela do drugog uzastopnog finala prvenstva Evrope.

Zanimljivo da je na ovom Euru odigrao samo 22 minute, računajući i ono što je odigrao protiv Danske u 2. kolu grupne faze, a sada će biti ljubimac Sautgejta, ali i cijele Engleske.

A sve je krenulo slučajno. Votkins je na nagovor prijatelja s osam počeo trenirati fudbal u Njuton Taunu.

- Moj prijatelj je došao do moje kuće, išao je na trening te večeri i samo rekao: "O, zašto ne dođeš?" Tako sam otišao i na kraju sam se pridružio tom timu, Njuton Taun, jer mi se to zaista dopalo. To je vjerovatno bila jedna od najboljih stvari koje sam ikada uradio - ispričao je ranije Votkins.

Problemi u Ekseter sitiju

Potom su ga zapazili skauti Ekseter sitija, ali nije sve išlo tako glatko jer se Oli nije mogao brzo naviknuti na novu sredinu.

Iz kluba su ga potom vratili kući i dali mu rok od šest sedmica, ali se Votkins nije mogao koncentrisati na pravi način.

Prošlo je šest sedmica, a on je ostao kući. Vratio se u klub tek za dvije i po godine.

- Nisam se pridružio Ekseteru sve do 11. godine, odnosno prelaska u ekipu do 12 godina. Do tog trenutka sam bio pun samopouzdanja. Mislim da bih imao oko 14 ili 15 godina dok nije počelo da postaje malo ozbiljnije - ispričao je on.

Potom je 2017. prešao u Brentford za koji je odigrao tri sezone i dao 45 golova na 132 utakmice. Bilo je to dovoljno da privuče pažnju Aston Vile za koju je pogodio odmah na debiju.

Mislio je da ne može bolje, a onda je 4. oktobra 2020. Aston Vila razbila Liverpul sa čak 7:2. Oli je dao het-trik u najtežem porazu giganta s Enfilda nakon 57 godina.

Nije putovao za Katar

Dok je blistao u dresu Vile, nadao se pozivu u reprezentaciju koji je došao 2021. godine. Prvi put je zaigrao za Englesku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv San Marina i dao je gol, vjerovali ili ne, iz prvog šuta.

Potom je izgubio mjesto u reprezentaciji i nije putovao u Katar na Mundijal 2022. godine. Sada se vratio i bolji je nego ikada.

Nakon što je sa Aston Vilom izborio 4. mjesto i plasman u Ligu prvaka, sada je u finalu Evropskog prvenstva s Engleskom. 

Vjerovao je. Kada su svi očekivali produžetke, Votkins je čekao šansu. I dočekao je.

- Kunem se svojim životom i životom moje djece da sam rekao Palmeru: Ulazimo u igru danas i ti ćeš mi asistirati - rekao je Votkins nakon utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.