LIČNOST DANA

Mark Rute: Prijatelj BiH

Politika dogovora, kompromisa i dijaloga mu je bitna, što će mu sigurno koristiti na poziciji prvog čovjeka NATO-a

Rute: Mandat šefa NATO-a preuzima 1. oktobra. AP

Nerma Ajnadžić

prije 3 dana

Članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izabrale su odlazećeg premijera Nizozemske Marka Rutea (Rutte) za novog generalnog sekretara NATO-a. Od 1. oktobra preuzet će mandat od Jensa Stoltenberga.

S obzirom na tektonske promjene zbog ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog izraelske invazije na Palestinu, neki se pitaju je li Rute prava osoba za ovu poziciju.

No, ključna je činjenica da je Rute na vodećoj poziciji vlade Nizozemske bio 14 godina i da je uspijevao povezivati ljevičarske i desničarske političare jer mu je politika dogovora, kompromisa i dijaloga vrlo bitna.

To će mu sigurno koristiti na poziciji prvog čovjeka NATO-a.

S druge strane, Mark Rute nije političar koji mišljenja i stavove pakira u šareni papir, već direktno govori kako jeste. Zbog toga nije bio među omiljenim međunarodnim zvaničnicima u našoj zemlji, jer je otvoreno govorio da BiH mora ispuniti reforme kako bi postala članica EU. U suštini, Rute je govorio isto što i drugi političari. Isticao je podršku Nizozemske našoj zemlji i nudio pomoć, što je izjavio i tokom posjete BiH u januaru ove godine. Tada je obišao i Memorijalni centar Potočari i poklonio se žrtvama genocida u Srebrenici i oko nje.

To je jedan od razloga zbog kojih se smatra da će naša država dobiti prijatelja na čelu NATO-a, što je itekako važno za euroatlantski put kojem stremimo.

Mark Rute rođen je 14. februara 1967. godine u Hagu, gdje i danas živi. Nije oženjen i u potpunosti je posvećen poslu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.