LIČNOST DANA

Matjaž Kek: Napravio čudo

Treću najjeftiniju ekipu Eura odveo među 16 najboljih

Kek: Slovenci ostavili Srbiju iza sebe. AP

prije 4 dana

Nakon što su izvučene grupe za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, rijetko ko je polagao nade da će Slovenija proći grupu u kojoj su Engleska, Danska i Srbija. Prvo mjesto je bilo rezervirano za Engleze, a na druga dva su se očekivale Danska i Srbija.

Međutim, Matjaž Kek napravio je čudo. Čudo u koje je, vjerovatno, samo on vjerovao. Od unaprijed otpisane Slovenije napravio je ekipu koja je među 16 najboljih Starog kontinenta. A riječ je jednoj od najmanje vrijednih reprezentacija - vrijedi 141,55 miliona eura, ispod su samo Albanija (111,6) i Rumunija (92,13).

- Vidio sam da su se neki ljudi nasmijali kada su dobili Sloveniju, možda će im biti žao. Napravit ćemo sve da tako i bude - glasila je izjava Keka nakon žrijeba, a na koju je podsjetio poslije velikog uspjeha.

Kek i njegovi izabranici pobrinuli su se da se o njima priča u superlativima. Ponovo su pokazali moć fudbala. Jer, da se sve desilo po očekivanjima, ko bi to gledao? Ne bi bilo neizvjesno i zanimljivo. Ovako, Kek i „Fantje“, kako je nadimak Slovencima, oduševili su sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Pokazali su i da ne treba ekipa vrijediti milijardu eura, da ne mora imati 23 vrhunska fudbalera u rosteru da bi se nešto napravilo. Kakav je stručnjak Kek, ne govori samo ovaj uspjeh. Podsjetimo, on je 2016./2017. s Rijekom osvojio dvostruku krunu u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je suvereni vladar Dinamo Zagreb.

Matjaž Kek rođen je 9. septembra 1961. godine u Mariboru. U trenerskoj karijeri vodio je Maribor, U-15 i U-16 reprezentacije Slovenije, Al Itihad, Rijeku, a sada pravi čuda sa Slovencima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.