KOMENTAR DANA

Banja Luka, crna rupa

I nesretni Draško mora se praviti da je ono što nije kako bi se dodvorio većini

"Junačine", njih 20-30, uz indolentnost policije, napale su grupu od 15 ljudi, većinom djevojaka. Printscreen

Piše:

20.3.2023

Grupa huligana, kvazinavijača, ološa pretukla je u Banjoj Luci aktiviste Bh. povorke ponosa. Stradala je i novinarka portala e-Trafika Vanja Stokić, kao i njen momak Ajdin Kamber, kojem su napadači razbili flašu o glavu.

"Junačine", njih 20-30, uz indolentnost policije, napale su grupu od 15 ljudi, većinom djevojaka. Naravno, spomenuti huligani bili su samo izvršioci. Stvarni krivci se nalaze u likovima rukovodilaca Republike Srpske.

Danima prije napada podgrijavali su homofobnu atmosferu čija je prirodna posljedica bila sramotni napad koji se desio u subotu.

Predsjednik RS Milorad Dodik direktno je zatražio od nadležnih organa u RS da zabrane najavljeni skup Povorke ponosa u Banjoj Luci.

- Oni uznemiravaju druge. Ja sam protiv toga - istakao je Dodik.

Da je protiv toga dreknuo je i mlađahni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je poručio: "Neka to rade u Sarajevu", kazavši i da "težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima".

Šlag na tortu bila je odluka PU Banja Luka da zabrani najavljeni skup uz opravdanje da nisu u mogućnosti da im pruže sigurnost, iako je "skup" podrazumijevao gledanje filma u zatvorenoj prostoriji i iako je time banjalučka policija povrijedila Zakon o javnim okupljanjima, koji kaže da se skupovi u zatvorenom prostoru - ne prijavljuju.

Danijal Hadžović. Avaz

Naravno, homofobne poruke koje su im vođe danima slale huligani su prepoznali baš kako je trebalo: kao poziv u napad. I napad se desio.

I to pokazuje da je Republika Srpska danas, s Banjom Lukom kao svojim glavnim gradom, crna rupa Evrope.

Od činjenice da se Dodik u jeku agresije na Ukrajinu nastavlja sastajati s Putinom i otvoreno pružati podršku zločinu, gora je samo činjenica što su upravo putinovske vrijednosti zvanična ideologija u Republici Srpskoj.

To su vrijednosti, kako to kaže Draško, "patrijarhalnog, tradicionalnog i porodičnog društva", u kojem se i on, kao sušta suprotnost toga, mora praviti da je ono što nije kako bi se dodvorio većini i u kojem vas, ako ste, ne daj Bože, pripadnik LGBT populacije, čekaju batine, potaknute i podržane od zvaničnih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.