LIČNOST DANA

Lejla Njemčević: Najbolja na svijetu

Naša biciklistkinja će prvi put u karijeri provesti sedmicu na vrhu UCI liste

Lejla Njemčević: Naredno takmičenje Svjetsko prvenstvo. Agencije

Piše: G. Šumar

25.8.2022

Lejla Njemčević, nakon posljednjeg upisa bodova, zauzima prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking listi. Tako je ispisala historiju bh. biciklizma kao prva takmičar/ka na tronu planetarnog poretka.

Naša takmičarka će prvi put u karijeri provesti prvu sedmicu na vrhu UCI liste s 1.508 bodova. Drugo mjesto zauzima Stefani Dorn (Stefanie Dohrn) iz Njemačke sa 1.402 boda, dok se na trećem mjestu s 1.401 bodom nalazi Kataržina Sosna iz Litvanije.

Njemčević je favorit za osvajanje generalnog poretka nakon što je nastupila na četiri utrke svjetskog kupa i upisala dvije pobjede te po jedno drugo i treće mjesto. Do kraja sezone u kalendaru su ostale još dvije utrke Svjetskog kupa, koje će biti održane u Francuskoj.

Lejla Njemčević rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Prva je biciklistkinja iz BiH koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Ovim se sportom počela baviti sa 15 godina u Klubu brdskog biciklizma ''Plus''. Višestruka je šampionka BiH i Balkana.

Naredno takmičenje za najbolju bh. biciklistkinju je Svjetsko prvenstvo koje se sredinom septembra održava u Danskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.