LIČNOST DANA

Aldina Topčagić: Odgovornost prema korijenima

Iako godinama živi u Austriji, ne želi niti se može odreći svoje domovine

Topčagić: Sanja dan kada će BiH biti jača. Avaz

Piše: Al. B.

16.3.2022

Iako im je ova država dala samo ružne uspomene iz prošlosti, a besperspektivnost i nebrigu danas, armija mladih, obrazovanih i utjecajnih ljudi širom Evrope i svijeta jedna je od najjačih garancija njenog opstanka i bolje budućnosti. 

Aldina Topčagić dio je stroja koji se nikada nije želio niti mogao odreći svoje domovine, a koji sanja dan kad će ona biti bolja, jača, pravednija i obzirnija prema svim svojim građanima, dovoljno prostrana za sve, bez obzira na to kako se zovu.

Mlada umjetnica, rođena u Bosanskom Novom, koja godinama živi i stvara u Austriji, ali i širom Evrope, scenu je privremeno zapostavila nakon što je osjetila novu prijetnju stabilnosti i miru u BiH.

Inicirala je jednu od najboljih i veoma važnih debata o BiH pred Evropskim parlamentom, na kojoj su prezentirani problemi ove države, ali i želja većine njenih stanovnika da žive u demokratskoj, sigurnoj, evropskoj zemlji. U pitanju su želje podjednako jake u svakom dijelu države.

Ovo je vrijeme kada moramo pokazati odgovornost prema našem porijeklu i korijenima, pojasnila je Aldina Topčagić glavni motiv svog aktivizma.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.