POKAZALA ANALIZA

Lindt završio na sudu: Optužen je za skrivanje visokog nivoa teških metala u čokoladi

Lindtova 85 posto tamna čokolada imala je nivoe olova i kadmija koji su značajno premašili sigurnosne granice - čak 166 posto olova i 80 posto kadmija

Lindt tamna čokolada. Instagram

A. O.

prije 7 sati 48 minuta

Poznati švicarski proizvođač čokolade Lindt našao se u centru kolektivne tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama zbog skrivanja visokog nivoa teških metala u svojoj čokoladi, poput olova i kadmija.

Naime, ovaj proizvođač našao se na meti tužbe zbog rezultata analize iz 2022. godine, koju je provela organizacija Consumer Reports, a istraživači su analizirali 28 pločica tamne čokolade, uključujući Lindt, te tim putem otkrili visoke nivoe olova i kadmija, prenosi greenMe.

Iako Lindt nije bio jedini brend s visokom koncentracijom teških metala, čokolada ovog švicarskog brenda pokazala je najgore rezultate.

Lindtova 85 posto tamna čokolada imala je nivoe olova i kadmija koji su značajno premašili sigurnosne granice - čak 166 posto olova i 80 posto kadmija, što je izazvalo zabrinutost u SAD-u.

Blokiranje tužbe

Lindt je pokušao blokirati kolektivnu tužbu, tvrdeći kako se ne radi o lažnom oglašavanju, jer nikada nisu tvrdili da njihovi proizvodi ne sadrže teške metale.

Suočen s optužbama, Lindt je pokušao minimizirati ozbiljnost situacije tvrdeći da opise poput "izvrsnost" i "stručno napravljeno s najboljim sastojcima", koji se nalaze na pakovanju njegove čokolade, treba smatrati hiperboličnim i da ne mogu držati kompaniju odgovornom.

Međutim, okružni sud u Njujorku (New Yorku) odbacio je ovu odbranu, navodeći da bi takvo oglašavanje moglo dovesti do pogrešnog uvjerenja potrošača u kvalitetu proizvoda.

Moguća rješenja 

Kontaminacija čokolade teškim metalima postavlja ozbiljan problem, ali postoje moguća rješenja. 

To uključuje odabir tla s nižim sadržajem tih metala (istraživači su otkrili da kakaovac upija kadmij iz tla, koji se nakuplja u zrnu dok biljka raste), primjenu sigurnijih poljoprivrednih tehnika i proizvodnih procesa. Neki brendovi provode redovna testiranja za osiguranje sigurnosti i istražuju inovativne alternative, poput "laboratorijski uzgojenih" zrna kakaovca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.