ZBOG SKANDALA

Vodeća stranka u Japanu bi mogla nakon deset godina izgubiti vlast

Gubitak većine u donjem domu primorao bi Išibu, koji je na vlasti tek mjesec dana, na pregovore o podjeli vlasti sa manjim strankama

Premijer Išiba. Platforma X

A. O.

prije 9 sati 17 minuta

Japanski birači na današnjim izborima odlučivat će o sudbini vlade premijera Šigerua Išibe (Shigeru Ishiba), a analitičari smatraju da će birači kazniti vladajuću koaliciju zbog skandala sa javnim finansijama i inflacijom.

To bi moglo okončati deceniju dominacije Išibine Liberalno-demokratske partije (LDP).

Prema anketama, LDP i njen dugogodišnji partner Komeito će, u trenutku kada se Japan bori sa rastućim troškovima života i sve napetijim odnosima sa susjednom Kinom, doživjeti težak poraz na današnjim izborima i koalicija bi mogla da izgubi parlamentarnu većinu, prenosi Reuters.

Gubitak većine u donjem domu primorao bi Išibu, koji je na vlasti tek mjesec dana, na pregovore o podjeli vlasti sa manjim strankama, što bi donijelo neizvjesnost za pojedine političke agende, iako nijedna anketa ne predviđa da će LDP biti isključena iz vlasti.

Ako nakon izbora Išiba bude primoran da izabere partnere koji favorizuju održavanje kamatnih stopa blizu nule, politička previranja bi mogla da uzdrmaju tržište i da postanu izazov za Banku Japana koja želi postepeno povećanje kamatnih stopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.