SKOČILA CIJENA AKCIJA

Ilon Mask učvrstio poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu: Zaradio nove 33 milijarde

Kompanija Tesla je prijavila svoj najveći profit od ljeta 2023. godine

Mask: Sada je "težak" 270 milijardi dolara. AP

Dž. R.

jučer

Ilon Mask (Elon Musk) bogatiji je za 33,5 milijarde dolara nakon što je njegova kompanija Tesla objavila povoljan izvještaj za treći kvartal 2023. koji je potaknuo rast akcija.

Firma je prijavila svoj najveći profit od ljeta 2023., a Mask je naveo da očekuje rast isporuka Teslinih vozila za 20 do 30 posto u 2025. godini.

Maskovo bogatstvo je nakon skoka akcija poraslo na 270 milijardi dolara i učvrstilo njegovu poziciju najbogatijeg čovjeka svijeta na Blumbergovoj listi milijardera, za 61 milijardu dolara ispred drugoplasiranog osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Trećeplasirani izvršni direktor firme Meta Mark Zakerberg ima 201 milijardu dolara imovine, a u prvih pet se nalaze nekadašnji čelnik kompanije Orakl Leri Elison sa 186 milijardi dolara i izvršni direktor grupacije za LVMH Bernar Arno sa 181 milijardom dolara.

Na listi deset najbogatijih ljudi svijeta se nalaze i suosnivač Microsofta Bil Gejts (Gates), suosnivač Googlea Leri Pejdž (Larry Paige), bivši direktor Microsofta Stiv Balmer (Steve), investitor Voren Bafet (Warren Buffet) i drugi suosnivač Googlea Sergej Brin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.