RUSKI PREDSJEDNIK

Putin: Jačanje trgovinske i ekonomske saradnje glavni prioritet u odnosima s Iranom

Iranski predsjednik je pozvao na veću saradnju unutar BRICS-a i drugih formata

Vladimir Putin. AP

Anadolija

prije 2 dana

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je jačanje trgovinske i ekonomske saradnje glavni prioritet u odnosima s Iranom, javlja Anadolija.

Sastanka s iranskim predsjednikom 

Tokom sastanka s iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom na marginama samita BRICS-a 2024. u Kazanu, Putin je rekao da je međuvladina komisija dobila zadatak da implementira različite projekte.

Putin je također, među ostalim važnim rusko-iranskim zajedničkim projektima, spomenuo razvoj iranske željezničke infrastrukture kao dio promocije velikog projekta međunarodnog transportnog koridora Sjever-Jug, kao i izgradnju druge i treće elektrane Bushehr.

Ruski lider je izrazio optimizam da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Irana i Evroazijske ekonomske unije biti potpisan do kraja ove godine.

- Generalno, želio bih da naglasim da su pristupi Rusije i Irana globalnoj agendi manje-više slični ili identični. Jedinstveni smo u našoj želji da uspostavimo pravedan multipolarni svjetski poredak, poštujemo međunarodne norme i zadržimo centralnu ulogu Ujedinjenih naroda - kazao je Putin.

Pezeshkian je rekao da je lično nadgledao sprovođenje određenih sporazuma jer odnose sa Rusijom smatra "strateškim".

- Naši odnosi su strateške prirode – u interesu je naših država da istupimo zajedno. Naš dragi susjed Rusija je velika zemlja - istakao je Pezeshkian.

Iranski predsjednik je pozvao na veću saradnju unutar BRICS-a i drugih formata, te izrazio nadu da će uskoro biti potpisan novi rusko-iranski međudržavni sporazum.

Na odvojenom sastanku sa venecuelanskim kolegom, Putin je pozvao Nicolasa Madura da razvije finansijske i bankarske veze između dvije zemlje zasnovane na nacionalnim valutama.

Ruski lider

Ruski lider je pohvalio Venecuelu kao "jednog od dugogodišnjih pouzdanih partnera Rusije u Latinskoj Americi i u svijetu u cjelini", napominjući da odnosi strateškog partnerstva između njihovih zemalja nastavljaju da jačaju.

- Razvija se obostrano korisna saradnja u svim pravcima. Raste i obim bilateralne trgovine, a realizuju se brojni projekti u sektoru energetike, farmacije, transporta, u oblasti mirnog prostora, novih tehnologija - naglasio je Putin.

Maduro je rekao da njegova nacija slijedi put BRICS-a i traži ravnotežu u svijetu.

Najavio je međuvladin sastanak Rusije i Venecuele 7. novembra, ističući da očekuje da će razgovori doprinijeti postizanju "uspjeha u svim oblastima saradnje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.