ZAPALILI DIO ZGRADE

Demonstranti uništili prostorije televizijskog kanala: Emiteri nazvali Sinvara teroristom

U izvještaju su spomenuti bivši lider Hezbollaha Hasan Nasrallah i bivši politički lider Hamasa Ismail Hanijeh

Nastala velika šteta. X

Dž. R.

jučer

Rano u subotu desio se incident kada su demonstranti u Iraku  upali u prostorije saudijskog televizijskog kanala u Bagdadu, nakon što je emiter objavio izvještaj u kojem se komandanti Hamasa i Hezbolaha nazivaju teoristima.

Raspoređene snage sigurnosti

Između 400 i 500 ljudi napalo je studije saudijskog emitera MBC u Bagdadu nakon ponoći.

- Uništili su elektronsku opremu, računare i zapalili dio zgrade - rekao je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova za AFP.

Dodao je da je požar ugašen, a da su policijske snage rastjerale okupljenu masu.

- Snage sigurnosti su i dalje raspoređene u blizini zgrade - dodao je.

Isječci iz jednog MBC-ovog programa kružili su iračkim društvenim mrežama, izazivajući bijesne reakcije proiranskog tabora.

Značajne ličnosti

Izvještaj se fokusirao na "terorizam" u regionu i spominjao nekoliko grupa i značajnih ličnosti, uključujući, na primjer, Osamu bin Ladena.

Također je uključivao grupe koje pripadaju Osovini otpora, a među njenim članovima su Hamas, Hezbollah i naoružane iračke frakcije.

U izvještaju su spomenuti bivši lider Hezbollaha Hasan Nasrallah, koji je prošlog mjeseca ubijen Izraela u Bejrutu i bivši politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu u julu.

Također se referisalo na Hanijeovog nasljednika, čelnika Hamasa Jahju Sinwara, koji je osmislio napad na Izrael 7. oktobra, i koji je ubijen u četvrtak u Gazi, kao na "novo lice terorizma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.