"PATRIOTI ZA EVROPU"

Evropski desničari se okupili u Briselu: "Novi vjetrovi pušu u Evropi"

Nadam se i siguran sam da će se stvari mijenjati u narednim godinama i to je jako dobra stvar, rekao je Gert Vilders

"Patrioti za Evropu" u Briselu. Platforma X

N. H.

prije 5 dana

Evropski desničari okupljeni u grupaciju "Patrioti za Evropu" su se okupili u Briselu na velikom sastanku. Lideri brojnih zemalja su poručili kako će ova grupacija značajno izmijeniti sliku evropske politike. 

Nizozemski političar Gert Vilders (Geert Wilders) pozdravio je okupljanje, rekavši da "novi vjetrovi pušu u Evropi". 

- Mi se sastajemo kao treća najveća grupa u EU parlamentu. Nadam se i siguran sam da će se stvari mijenjati u narednim godinama i to je jako dobra stvar. Ponosan sam na Italiju i druge zemlje kako rješavaju pitanja kao što su migracije - rekao je Vilders.

Liderka krajnje desnice Francuske Marin Le Pen (Marine) prisustvovala je skupu koja je posvetila pažnju kritike migracione politike EU.

- Kada Njemačka počne ponovo uspostavljati kontrolu na svojim granicama, kada sjeverne zemlje počnu govoriti "dosta", to je zato što oni tek sada čuju ono što mi govorimo godinama - rekla je Le Pen.

Pored nizozemskih i francuski zvaničnika, prisustvovali su češki političar Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban i potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini (Matteo).

- Ovo je historijski događaj koji pokazuje rastuću ulogu i sve jači utjecaj ove političke porodice u Evropi. Potrebne su nam redovne konsultacije kako bismo razgovarali o konkretnim prioritetima i temama od zajedničkog interesa - naveli su predstavnici stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.