"JAČANJE ODNOSA"

Japanski ministar odbrane će prvi put prisustvovati sastanku NATO-a

Nakatani će tokom svoje turneje sa kolegama razgovarati o napretku zajedničkog projekta razvoja borbenog aviona nove generacije

Ministar odbrane Nakatani Gen rekao je da će se sastati sa kolegama iz zemalja NATO-a i G7. Platforma X

Anadolija

jučer

Japan je najavio da će prvi put poslati svog ministra odbrane na sastanak ministara odbrane NATO-a, objavili su mediji, prenosi Anadolu.

Ministar odbrane Nakatani Gen rekao je da će se sastati sa kolegama iz zemalja NATO-a i G7 na marginama sastanaka naredne sedmice tokom evropske turneje od 16. do 21. oktobra.

Naglasio je da je cilj "jačanje odnosa" sa zemljama istomišljenicima.

Ističući važnost vizije "slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", Nakatani je rekao: "U današnjem sigurnosnom okruženju, sigurnost Evrope, Atlantika i Indo-pacifičkog regiona je neodvojiva."

Nakatani će tokom svoje turneje sa britanskim i italijanskim kolegama razgovarati o napretku zajedničkog projekta razvoja borbenog aviona nove generacije.

Nacionalni emiter NHK izvijestio je da će Nakatani biti prvi japanski ministar odbrane koji će prisustvovati sastanku NATO-a. Nacionalni mediji su istakli da će on tražiti "prilike za saradnju" sa kolegama iz NATO-a kao odgovor na rastući uticaj Kine u regionu.

Ministri odbrane NATO-a sastaće se u Briselu od 17. do 18. oktobra, a sastanak ministara odbrane G7 održaće se od 18. do 20. oktobra u Napulju, pod predsjedavanjem Italije.

U junu 2022. godine, bivši premijer Fumio Kishida postao je prvi japanski lider koji je prisustvovao Samitu lidera NATO-a, održanom u Madridu.

Australija, Novi Zeland i Južna Koreja su takođe pozvane kao zemlje partneri iz azijsko-pacifičke regije.

Japan ima za cilj da unaprijedi bezbjednosnu saradnju sa NATO-om, vojnim savezom fokusiranim na evroatlantski region, zbog rasta prijetnji u Indo-Pacifiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.