TRAŽI POJAČANJE

Zelenski se na kraju evropske turneje sastao s papom Franjom

Rusija puno radi s medijskim dezinformacijama, pa je to (takve vijesti) razumljivo, dodao je ukrajinski čelnik

Zelenski u posjeti Vatikanu. Platforma X

FENA

prije 12 sati 21 minutu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s papom Franjom u Vatikanu u petak, u okviru burne turneje po evropskim prijestolnicama s ciljem pribavljanja podrške saveznika uoči teške zime.

Zelenski traži vojno i finansijsko pojačanje tokom 48-satnog putovanja u London, Pariz, Rim i Berlin, zbog straha od smanjenja podrške ako Donald Trump idući mjesec pobijedi na izborima za američkog predsjednika.

Nakon što se u četvrtak navečer sastao s italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni na večeri, Zelenski je u petak ujutro krenuo na svoju drugu privatnu audijenciju u Vatikan, nakon sastanka u maju 2023.

Franjo - vođa skoro 1,4 milijarde katolika u svijetu - u više navrata je pozivao na mir u Ukrajini i redovno se moli za njen "napaćeni" narod.

Papa - koji se također susreo sa Zelenskim na samitu G7 u junu - izazvao je, međutim, bijes u Kijevu ove godine nakon što je dao intervju u kome je pozvao Ukrajince da "podignu bijelu zastavu i pregovaraju".

U zajedničkoj izjavi za medije sa Zelenskim u četvrtak navečer, Meloni je obećala podršku Kijevu "koliko god bude potrebno" i najavila da će sljedeća međunarodna konferencija o obnovi za pomoć njegovoj zemlji biti u Rimu u julu.

Zelenski je u Parizu neposredno prije toga razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon čega je demantirao medijske napise da je s Rusijom razgovarao o uslovima prekida vatre.

- To nije tema naših razgovora - izjavio je novinarima u glavnom gradu Francuske.

- To nije u redu. Rusija puno radi s medijskim dezinformacijama, pa je to (takve vijesti) razumljivo - dodao je ukrajinski čelnik, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.