KANDIDATKINJA DEMOKRATA

Haris kaže da se ne bi sastajala s Putinom ako Ukrajina ne bude predstavljena

Administracija predsjednika Džoa Bajdena ranije je odbila bilo kakve razgovore s Putinom

Kamala Haris. AP

FENA

prije 11 sati 41 minutu

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Kamala Haris rekla je u intervjuu da se, ako bude izabrana za predsjednika, ne bi sastala s Vladimirom Putinom na mirovnim pregovorima ako Ukrajina također ne bude predstavljena.

- Ne bilateralno bez Ukrajine, ne. Ukrajina mora imati riječ o budućnosti Ukrajine - rekla je američka potpredsjednica za program CBS-a "60 minuta" na pitanje da li bi se sastala jedan na jedan s ruskim liderom kako bi pregovarali o prekidu rata.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena ranije je odbila bilo kakve razgovore s Putinom.

Haris je također ponovila svoje kritike politike republikanskog rivala Donalda Trampa prema Ukrajini, opisujući ih kao "predaju" invaziji koju je Moskva pokrenula u februaru 2022.

Tramp je ranije kritikovao ogromnu vojnu i finansijsku pomoć Vašingtona Ukrajini i insistirao da bi brzo mogao da postigne mirovni sporazum sa Putinom.

- Donald Tramp, da je on predsjednik, Putin bi trenutno sjedio u Kijevu. On govori o tome, "Oh, on to može završiti prvog dana." Znate šta je to? To je predaja - rekla je.

Kijev strahuje da bi takav sporazum uključivao ustupanje Rusiji teritorije u istočnoj Ukrajini koju je zauzela od invazije. Haris je u međuvremenu rekla da će se pozabaviti nastojanjem Ukrajine da se pridruži vojnom savezu NATO-a "ako i kada to dođe do te tačke".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.