USUSRET IZBORIMA

Koliko vrijede predsjednički i potpredsjednički kandidati u SAD: Jedan milijarder, drugi nema ni milion

Izbori će se, podsjetimo, održati 5. novembra, a do tada mediji u SAD ne prestaju izvještavati o predsjedničkim i potpredsjedničkim kandidatima

Tramp, Volc, Vens i Haris. New York Times

E. Ć.

prije 3 sata 55 minuta

Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je malo više od mjesec dana.

Izbori će se, podsjetimo, održati 5. novembra, a do tada mediji u SAD ne prestaju izvještavati o predsjedničkim i potpredsjedničkim kandidatima.

U centru pažnje su njihove političke ideje, izjave, privatni život, ali i njihova imovinska karta. Donosimo pregled imovinskog stanja Donalda Trampa (Trump), Kamale Haris (Harris), Tima Volca (Walz) i Džej Di Vensa (DJ Vance).

Donald Tramp

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, stekao je bogatstvo u oblasti nekretnina i prije nego što je postao političar.

On posjeduje 18 golf terena i društvenih klubova, imanje Mar-a-Lago na Floridi, hotele, poslovne zgrade, stambene zgrade i druge posjede.

Ali vrijednost cjelokupne imovine ovog 78-godišnjaka i njegova neto vrijednost dugo su bili sporni. 

Glavni tužilac Njujorka Leticija Džejms, koja je pokrenula građanski postupak protiv njega, procjenjuje da je Tramp preuveličao svoje bogatstvo za čak 3,6 milijardi dolara.

Međutim, ono što niko ne poriče je da je Tramp zaista bogat. Procjene njegove stvarne neto vrijednosti su značajno oscilirale ove godine.

Količina keša koju on ima, također je sporna tema. On je u martu tvrdio da ima skoro 500 miliona dolara u gotovini, uprkos tome što su njegovi advokati tvrdili da ne može da pokrije 454 miliona dolara koje mora da plati nakon presude.

Magazin Forbes procijenio je da je Trampova neto vrijednost oko četiri milijarde dolara.

Njegova supruga Melanija također zarađuje. Dobila je 237.000 dolara za razgovor sa konzervativnom grupom za prava homoseksualaca u aprilu ove godine, prenosi Forbes.

Kamala Haris

Prije nego što je Kamala Haris postala potpredsjednica SAD 2021. godine, imala je uspješnu karijeru tužioca.

Pošto je diplomirala pravo 1989. godine, počela je da radi kao zamjenik tužioca. Uspjela je da napreduje do funkcije državnog tužioca Kalifornije 2010., a onda je postala senator 2016. godine.

Zvanični podaci države Kalifornije pokazuju da je predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke godišnje zarađivala između 143.571 i 158.775 dolara dok je bila državni tužilac.

U međuvremenu, svi senatori imaju istu platu platu od 174.000 dolara od 2024. godine, prema podacima američkog Senata.

Njen suprug Dag Emhof, za koga se udala 2014. godine, također ima uspješnu karijeru. Više od 20 godina radio je kao advokat, a onda je počeo da radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Džordžtaunu kada je njegova supruga izabrana za potpredsjednika 2020. godine.

Prema podacima Forbsa iz 2019. godine, par posjeduje tri kuće u San Francisku, Los Anđelesu i Vašingtonu.

Neto vrijednost Kamale Haris često je predmet debate na društvenim mrežama, posebno nakon što je na internetu objavljen grafikon koji ukazuje da je njena imovina navodno skočila sa 6,3 miliona dolara u 2019. na 28 miliona dolara u 2022. godini.

Grafik, koji također pokazuje da je vrijednost Džoa Bajdena skočila sa devet miliona na 41 milion dolara u istom periodu, potpuno je nepotkrepljen dokazima.

Nije zvanično poznato koliko ona zarađuje mjesečno kao potpredsjednica SAD.

Prema nezvaničnim procjenama bogatstvo nje i njenog muža procijenjena je na oko osam miliona dolara, pokazuju podaci Forbesa.

Tim Volc

Demokratski kandidat za potpredsjednika Tim Volc, veći dio svoje karijere proveo je radeći kao profesor u srednjoj školi.

On je najmanje bogat od svih kandidata. Uvidom u njegov imovinski status utvrđeno je da posjeduje akcije, obveznice ili nekretnine.

Njegova trenutna plata kao guvernera Minesote je 127.629 dolara godišnje. Imao je pravo na povišicu prošle godine na 149.550 dolara, ali je odlučio da to ne prihvati.

Godine 2019, nakon što je izabran za guvernera, on i njegova supruga, koja je nastavnica u školi, prodali su svoj dom u Minesoti i preselili se u guvernerovu vilu. Oni su kuću sa četiri spavaće sobe prodali za 315.000 dolara nakon što su je kupili 1997. za 145.000 dolara, prenio je CNBC.

Forbes procjenjuje da neto vrijednost Volcove porodice iznosi nešto više od milion dolara.

Džej Di Vens

Republikanski kandidat za potpredsjednika SAD ima imovinu vrijednu više miliona dolara. On je također i suvlasnik dva preduzeća.

Vens se proslavio svojom knjigom, koja je objavljena 2016. godine.

Njegov izdavač HarperCollins saopćio je da su njegovi memoari prodati u više od tri miliona primjeraka pre nego što je Vens izabran za Trampovog potpredsjednika.

Međutim, Vens nije stekao bogatstvo samo prodajom knjiga. Njegovo najveće bogatstvo je njegov brokerski račun, koji iznosi između 2,2 miliona i 7,5 miliona dolara, navodi CNN.

Također je naveo imovinu vrijednu između 500.000 i milion dolara, bitkoin u vrijednosti od 250.000 do 500.000 dolara, kao i tekuće i štedne račune u vrijednosti između 315.000 i 815.000 dolara.

Iako je samo jedna imovina navedena u njegovom finansijskom izvještaju, Forbes je u julu izvijestio da Vensovi posjeduju tri kuće - jednu u Vašingtonu čija je vrijednost procijenjena na 850.000 dolara, drugu u Sinsinatiju vrijednu oko 1,8 miliona dolara i kuću u Virdžiniji također vrijednu oko 1,8 miliona dolara.

Kao senator u Ohaju, Vens ima godišnju platu od 174.000 dolara. U julu, Forbes je procijenio njegovu imovinu na oko deset miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.