NA DANAŠNJI DAN

Bet Dejvis: 35. godišnjica smrti slavne holivudske glumice

Danas je nedjelja, 6. oktobar/listopad 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 87 dana

Bet Dejvis. Vanityfair.com

I. P.

prije 2 dana

Na današnji dan 1989. godine, umrla je američka filmska glumica Bet Dejvis (Bette Davis), koja je snimila više od 80 filmova i ostvarila niz velikih dramskih uloga, uglavnom tumačeći nesretne i zle žene. Najbolje od tih uloga odigrala je u filmovima: "Opasna" (nagrada Oskar), "Džezabel" (nagrada Oskar), "Male lisice", "Elizabeta i Eseks", "Huarez", "Šta se dogodilo sa Bebi Džejn", "Sve o Evi", "Svadbeni ručak"…

Njen život pratile su mnoge afere, te i dan-danas njena priča izaziva pažnju mnogih.

Bet Dejvis imala je jedno biološko dijete, kćerku Barbaru, ali njoj nije ostavila ništa jer je 1985. Barbara napisala memoare u kojima ju je opisala kao hladnu i užasnu majku kojoj su karijera i alkohol bili važniji od djece. Knjiga je izašla u vrijeme kad je Bet bila najslabija, jer joj je tada dijagnosticiran rak dojke. Zbog memoara Bet je odlučila da Barbaru izbriše iz testamenta.

Posljednje godine života Bet je provela putujući svijetom, a u ljeto 1989. zbog širenja raka, potajno se podvrgla zračenju u Los Anđelesu. U septembru je, pak, otputovala u Španiju, na Filmski festival u San Sebastijanu. Međutim, bolest ju je savladala pa je privatnim avionom prevezena u Pariz, u američku bolnicu u Neji na Seni, gdje je umrla u osamdeset prvoj godini.

Džordž Vestinghaus. Wikipedia.org

Rođen američki inžinjer Džordž Vestinghaus

1846. - Rođen američki inžinjer Džordž Vestinghaus (George Westinghouse), pronalazač zračne kočnice za lokomotive i tramvaje. Razvio je i sistem željezničkih signala i izgradio je turbine za hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, za koju je projekt izradio Nikola Tesla i s koje je obezbijeđen prenos električne energije na daljinu zahvaljujući primjeni Teslinog pronalaska obrtnih magnetnih polja. Godine 1886., osnovao je "Westinghouse Electric Corporation".

1876. - Srbijanski slikar Milan Milovanović, profesor Umjetničke škole u Beogradu, koji je radio pejzaže i portrete visokog impresionističkog dometa, rođen je na današnji dan. Nekim djelima se približio poentilizmu, težeći da postigne maksimalni efekt svjetlosti. Slikarstvo je studirao u Beogradu, Minhenu i Parizu.

1887. - Rođen francuski arhitekta i teoretičar, švajcarskog porijekla, Šarl Eduar Žanre (Charles-Edouard Jeanneret), poznat kao Le Korbizje (Le Corbusier), jedan od najvećih arhitekata 20. vijeka. Novim materijalima (armirani beton, staklo, gvožđe) i građevinskim metodama je radikalno prekinuo tradicionalni način gradnje, a njegova teorija funkcionalizma, zasnovana na racionalizmu i urbanizmu, oživotvorena je nizom objekata poput stambenih blokova u Marseju i Nantu, zgrade parlamenta u Čandigaru, švajcarskog paviljona u Parizu, ministarstva prosvjete u Rio de Žaneiru. Djela: "Ka jednoj arhitekturi", "Preciziranja", "Modulor".

1892. - Umro engleski pisac Alfred Tenison (Tennyson), majstor forme, koji je pisao neobično melodične stihove. Njegovo obimno i raznovrsno djelo izražava duh i raspoloženje vremena: filozofske i vjerske sumnje izazvane učenjem evolucionista, ljubav prema slobodi i vjerovanje u demokratiju. Djela: poeme "Kraljevske slike", "Princeza", elegija "In memoriam", sonet "Crnoj Gori", veliki broj lirskih pjesama.

1903. - Irski fizičar Ernest Tomas Sinton Volton (Thomas Walton), jedan od pionira nuklearne fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1951. godine, rođen je na današnji dan. S Džonom Daglasom Kokroftom (John Douglas Cockcroft), s kojim je podijelio Nobelovu nagradu, razvio je 1929. prvi atomski akcelerator.

1914. - Rođen norveški etnolog i istraživač Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl), koji je 1947. predvodio šestočlanu ekspediciju "Kon-Tiki", preplovivši splavom gotovo 9.000 kilometara između Perua i pacifičkog ostrva Tuamotu blizu Tahitija. Time je dokazao da su drevni narodi mogli da plove iz Južne Amerike do polinezijskih ostrva. Brodom napravljenim od papirusa 13 godina kasnije je preplovio Atlantski okean od Maroka do Barbadosa, pokazavši mogućnost utjecaja starih Egipćana na pretkolumbijske civilizacije u Americi.

Akira Kurosava. IMDb.com

Umro japanski reditelj Akira Kurosava

1998. - Umro Akira Kurosava, japanski reditelj koji je proslavio kinematografiju svoje zemlje, jedini reditelj koji je dobio dva puta nagradu Oskar za najbolji inozemni film. Uspješno je spojio japansku tradiciju i kulturu s evropskim senzibilitetom, a kritičari su ga nazvali "teno (car) japanske kinematografije". Filmovi: "Rašomon", "Sedam samuraja", "Krvavi prijesto", "Idiot", "Živjeti", "Na dnu", "Dodeskaden", "Dersu Uzala", "Kagemuša", "Ran", "Madadajo".

2007. - Preminuo poznati muzičar i kompozitor - klavijaturista Laza Ristovski. Karijeru je počeo još kao dječak u grupi "Bezimeni", potom je svirao u grupi “Smak”, a 1976. godine je na nagovor Gorana Bregovića došao u "Bijelo dugme" i snimio album "Eto! Baš hoću!". Dvije godine kasnije je napustio tu grupu i s Ipetom Ivandićem snimio album "Stižemo". Početkom 1979., iz Kragujevca je doveo novu grupu naziva "Vatra", ali s njom nije imao uspjeha. Iste godine se vratio u "Smak" i snimio još dva singla "Na Balkanu" (1979) i "Rok cirkus" (1980) te dva albuma "Rok cirkus" (1980) i "Zašto ne volim sneg" (1981). Nakon što se "Smak" konačno raspao u jesen 1981. godine, Ristovski je postao studijski muzičar, odnosno najtraženiji klavijaturist bivše SFR Jugoslavije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.