NA DANAŠNJI DAN

Milena Dravić: 84. godišnjica rođenja glumačke dive

Danas je subota, 5. oktobar/listopad 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 88 dana

jutarnji.hr

I. P.

prije 2 sata 24 minute

Na današnji dan 1940. godine, rođena je Milena Dravić, srbijanska i regionalna glumačka diva. U karijeri koja je trajala 60 godina Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je njen talent prepoznao slovenski reditelj František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.). Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga, a presudna uloga u njenoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu „Prekobrojna“ hrvatskog reditelja Branka Bauera, koja joj je 1962. godine, osim slave, donijela i "Zlatnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli.

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama najrazličitijih žanrova te show programima, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

Nedugo nakon suprugove smrti, u martu 2016. godine, teško se razboljela. Preminula je 14. oktobra 2018. godine u beogradskoj klinici "Bežanijska kosa". Pokopana je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, uz svog supruga Dragana Nikolića. 

Denis Didro. Wikipedia.org

Rođen francuski filozof i pisac Denis Didro

1713. - Rođen francuski filozof i pisac Denis Didro (Diderot), kritičar religioznog morala i nosilac prosvjetiteljske misli u predrevolucionarnoj Francuskoj, inspirator i glavni urednik velike francuske "Enciklopedije" u 28 tomova, objavljene 1751. i 1772. Djela: "Pismo o slijepima na pouku onima koji vide", "Razgovor Dalambera i Didroa", "Misli o tumačenju prirode", "Dalamberov san", "Žak fatalista", "Ramoov sinovac", "Saloni".

1864. - Francuski hemičar i industrijalac Luj Limijer (Louis Lumiere), pionir svjetske kinematografije, koji je s bratom Ogistom (Auguste) napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala, rođen je na današnji dan. Braća su izumila postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani "Gran kafe" priredila, 28. decembra 1895. godine, prvu filmsku predstavu u svijetu ("Ulazak voza u stanicu", "Radnici izlaze iz fabrike").

1880. - Umro francuski kompozitor Žak Ofenbah (Jacques Offenbach), tvorac francuske operete. Kroz njegovu pristupačnu i vedru muziku zabavnog karaktera najčešće je provijavala satira društvenih odnosa u francuskom Drugom carstvu. Napisao je stotinjak opereta. Djela: operete "Lepa Jelena", "Orfej u paklu", "Plavobradi", "Pariski život", "Velika vojvotkinja od Žerostajna", opera "Hofmanove priče", putopis "Ofenbah u Americi", autobiografska studija.

Admir Bjelak. Facebook

Admir Bjelak poginuo u saobraćanoj nesreći

2010. - Admir Bjelak poginuo u saobraćanoj nesreći. Samo jedan dan nakon prve godišnjice smrti Vedrana Puljića, navijače Sarajeva je zadesila još jedna tragedija. Naime, ostali su bez još jednog druga s tribine. Admir je na putu na utakmicu Zvijezda - Sarajevo podlegao ranama zadobijenim u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u blizini Žepča. U nesreći je smrtno stradala i jedna žena, njeno dijete od 12 godina, dok je teško povrijeđeno još devet ljudi.

2011. - Umro Stiven Pol Džobs (Steven Paul Jobs), jedan od osnivača i glavni rukovodilac “Applea” i jedan od najutjecajnijih ljudi u svijetu računarske industrije, od posljedica rijetke vrste tumora gušterače. Zajedno sa Stivom Vozniakom (Steveom Wozniakom), Džobs je napravio prvi kućni računar Apple. Poslije nekoliko generacija računara Apple, napravio je računar Lisa. Lisa je bio prvi računar koji je imalo ikonice na zaslonu, što su nekoliko godina kasnije kopirale mnoge softverske kompanije, uključujući i Microsoft sa svojim Microsoft Windows operativnim sistemom. Sljedeća generacija računara iz njegove produkcije bio je Macintosh, što je naziv vrste jestivih jabuka u SAD. Džobs je bio spiritus movens i predsjednik „Applea“. Od 1986. on je i suosnivač animacijskog studija Pixar (Pixar Animation Studios), poznatog po animiranim filmovima „Priča o igračkama“ (Toy Story), „Život buba“ (A Bug's Life) i „U potrazi za Nemom“ (Finding Nemo).

2015. - Preminuo Hening Mankel (Henning Mankell), švedski književnik i pozorišni reditelj. Poznat je po svojim krimi romanima s glavnim junakom komesarom Kurtom Valanderom (Wallander), kao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi. Prodao je više od 40 milona knjiga širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.