OBJAVIO TIM TUŽILACA

Izneseni novi detalji Trampove optužnice vezane za izbore 2020. godine

Bivši predsjednik je "pribjegao zločinima" u neuspjelom pokušaju da zadrži vlast, rekli su savezni tužioci

Donald Tramp. AP

N. H.

prije 15 sati 1 minutu

Nakon što je izgubio na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, Donald Tramp (Trump) je "pribjegao zločinima kako bi pokušao da ostane na funkciji", navodi se u novom nezapečaćenom sudskom podnesku.

Bivši predsjednik je "pribjegao zločinima" u neuspjelom pokušaju da zadrži vlast, rekli su savezni tužioci, a tvrdi se da Tramp nema pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Taj zahtjev je podnio tim specijalnog tužitelja Džeka Smita, nakon mišljenja Vrhovnog suda kojim je bivšim predsjednicima dodijeljen imunitet za službene rradnje koje preuzimaju na dužnosti.

Višemjesečna kongresna istraga i optužnica do detalja su zabilježile Trampove napore da poništi, a u podnesku se navode raniej nepoznati izvještaji njegovih najbližih saradnika. 

Svrha podneska je da se uvjeri američka okružna sutkinja Tanja Čutkan da su krivična djela za koja se optužnica tereti privatna, a ne službena djela i da stoga mogu ostati dio optužnice kako se slučaj dalje odvija, pojašnjava Euronews.

Iako su izgledi za suđenje neizvjesni, posebno ako Tramp dobije predsjedništvo i novi državni tužilac zatraži odbacivanje slučaja, podnesak ipak funkcioniše kao putokaz za svjedočenje i dokaze koje bi tužioci iznijeli pred porotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.