PREDSJEDNIK SAD

Bajden pred kraj mandata stavlja akcenat na Aziju i Pacifik

Kada je Bajden ušao u Bijelu kuću, gledao je da podigne takozvani "Kvad“ koji se do tada sastajao samo na nivou ministara vanjskih poslova

Džo Bajden. AP

E. Ć.

prije 6 sati 36 minuta

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) želi da istakne indo-pacifičko partnerstvo koje je njegovao otkako je preuzeo dužnost, te danas u svom rodnom gradu Vilmingtonu, u državi Delaver, ugošćuje lidere Australije, Japana i Indije čime priprema i svoje predsjedničko nasljeđe.

Kada je Bajden ušao u Bijelu kuću, gledao je da podigne takozvani "Kvad“ koji se do tada sastajao samo na nivou ministara vanjskih poslova, do partnerstva na nivou lidera i pokušavao da skrene spoljnu politiku SAD od sukoba na Bliskom istoku prema pretnjama i prilikama u Indo-Pacifiku. 

Lični pečat

Samit ovog vikenda je četvrto lično i šesto ukupno okupljanje lidera od 2021. godine.

Bajden stavlja lični pečat, potencijalno posljednji u toj grupi prije no što napusti funkciju 20. januara 2025. tako što je otvorio svoj dom u Vilmingtonu, za svakog od lidera i organizovao zajednički sastanak i svečanu večeru u srednjoj školi koju je pohađao prije više od 60 godina.

Australijski premijer Entoni Albaneze, indijski premijer Narendra Modi i japanski premijer Fumio Kišida došli su na sastanke prije odlaska na Generalnu skupštinu UN u Njujorku sljedeće nedjelje.

- Predsjednik je mnogo puta rekao da je sva politika lična, da je sva diplomatija lična - rekao je savjetnik Bijele kuće za državnu bezbjednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) novinarima dok su ti sastanci bili u toku.

- Razvijanje ličnih odnosa je ključno za Bajdenov pristup spoljnoj politici kao predsjednika. Dakle, otvaranje svog doma liderima Indije, Japana i Australije je način na koji on pokazuje, ne samo da kaže, da su mu ovi lideri važni - objasnio je Saliven.

Novinarima i fotografima je zabranjeno da prate Bajdenove pojedinačne sastanke s liderima, a on ne planira konferenciju za novinare iako je to tipično na takvim međunarodnim sastancima.

O čemu će se usaglasiti četiri države

Bajdenova administracija je ipak obećala da će lideri izdati zajedničko saopštenje koje će „sadržati najjači jezik o Kini i Sjevernoj Koreji“ o čemu će se lideri četiri države usaglasiti.

Očekuje se da lideri objave nove inicijative za jačanje pomorske bezbjednosti u svom regionu uz pojačanu saradnju obalske straže kroz Pacifik i Indijski okean i unaprijede saradnju u humanitarnim misijama. Te mjere treba da posluže kao protivteža Kini koja je sve odlučnija.

Saliven je rekao da očekuje da će Bajden i Modi razgovarati o Modijevim nedavnim posjetama Rusiji i Ukrajini, i o ekonomskim i bezbjednosnim zabrinutostima u vezi s Kinom. Modi je lider iz Indije koja drži neutralnu poziciju prema ruskoj invaziji Ukrajine.

Saliven je rekao da će Bajden podvući da „zemlje poput Indije treba da pojačaju i podrže principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ i da „svaka zemlja, svuda, treba da se uzdrži od snabdijevanja ruske ratne mašine“.

Okupljanje je takođe prilika da se Bajden i Kišida oproste jer se obojica povlače sa funkcija i to u vrijeme sve manje podrške javnosti, a jačanje bezbjednosnih i ekonomskih veza SAD, Japana i Južne Koreje smatraju jednim od svojih najznačajnijih dostignuća.

Poboljšani odnosi Japana i Južne Koreje, uprkos komplikovanoj istoriji, došlo je usred zabrinjavajućih događaja na Pacifiku, uključujući korake Severne Koreje u nuklearnom programu i povećanje samopouzdanja Kine.

Ipak SAD i Japan pregovaraju u vrijeme rijetke međusobne napetosti pošto su se i Bajden, kao i predsjednički kandidati Kamala Haris i Donald Tramp, usprotivili ponudi japanskog „Nipon Stila“ od 15 milijardi dolara da kupi „US Steel“ koji je u američkom vlasništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.