IZRAELSKE AKCIJE

Šef UN-a za ljudska prava nazvao eksplozije pejdžera i voki-tokija u Libanu ratnim zločinom

Naglasio je da je "zaprepašten smrtonosnim napadima na civile u Libanu 17. i 18. septembra"

Turk: Osudio napade. Anadolija

Anadolija

prije 3 sata 32 minute

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk je oštro osudio seriju smrtonosnih eksplozija pejdžera i voki-toki uređaja u Libanu, nazvavši to ratnim zločinom, javlja Anadolu.

Navodeći da je "zaprepašten smrtonosnim napadima na civile u Libanu 17. i 18. septembra, Turk je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao da "ovi napadi predstavljaju novi razvoj u ratovanju, gdje komunikacioni alati postaju oružje".

Rasprostranjeni strah i panika

- Ovo je izazvalo široko rasprostranjeni strah, paniku i užas među ljudima u Libanu, koji već pate u sve nestabilnijoj situaciji od oktobra 2023. i koji se lome pod teškom i dugotrajnom ekonomskom krizom. To ne može biti nova normala - upozorio je Turk.

Navodeći da rat ima pravila za svaku stranu u svim oružanim sukobima, Turk je naglasio:

- Moraju se preduzeti sve izvodljive mjere predostrožnosti kako bi se poštedili civili. Napadi moraju ostati proporcionalni široj šteti koju nanose.

Turk je naveo da napad ne bi trebao biti izveden ako napadač nije u mogućnosti da izvrši procjenu njegovog uticaja na civile i zatražio "nezavisnu, temeljnu i transparentnu istragu o okolnostima ovih eksplozija".

Tragična situacija

- Ova tragična situacija se ne može posmatrati izolovano - rekao je Turk, dodajući da je “vezana za rat u Gazi, rast nasilja na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalem), i izraelsku kontinuiranu okupaciju palestinske teritorije“.

U utorak i srijedu, 37 ljudi je poginulo, a više od 3.250 je povrijeđeno u seriji eksplozija pejdžera i voki-toki uređaja u Libanu.

Libanska vlada i Hezbollah optužili su Izrael da je izveo napad. Hezbollah je obećao osvetu, a Izrael nije komentarisao optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.