ZA GLASALO 425 ZASTUPNIKA

Žestok udarac za Putina: Evropski parlament pozvao na ukidanje ograničenja Ukrajini na upotrebu zapadnog oružja u Rusiji

Eurozastupnici su ponovili svoj poziv državama članicama da isporuče milion komada municije Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja

Evropski parlament glasao. EP

N. Aj.

prije 2 sata 22 minute

Zastupnici u Evropskom parlamentu zatražili su da zemlje Evropske unije ukinu trenutna ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadne oružane sisteme protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji.

U rezoluciji, usvojenoj s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, navodi se da bez ukidanja trenutnih ograničenja Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoodbranu te ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu, saopćio je Evropski parlament.

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka municije i ograničenja njihove upotrebe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obima bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU.

Eurozastupnici su ponovili svoj poziv državama članicama da ispune svoju obvezu iz marta 2023. da isporuče milion komada municije Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja, sistema protuzračne odbrane i municije, uključujući projektile TAURUS. Također ponovili su svoj stav da bi se sve zemlje EU i NATO saveznici trebali kolektivno i pojedinačno obavezati na godišnju vojnu podršku Ukrajini u iznosu ne manjem od 0,25 posto svog BDP-a.

Rezolucija, usvojena na ovosedmičnoj plenarnoj sjednici u Strazburu, poziva zemlje članice EU da zadrže i prošire politiku sankcija Vijeća protiv Rusije, Bjelorusije i zemalja izvan EU i entiteta koji Rusiji isporučuju vojne tehnologije i tehnologije s dvojnom namjenom.

Zastupnici osuđuju nedavno prebacivanje balističkih projektila od strane Irana Rusiji i pozivaju na pojačane sankcije protiv Teherana i Sjeverne Koreje zbog njihove umiješanosti u podršci ruskom ratu protiv Ukrajine. Također žele vidjeti više kineskih pojedinaca i subjekata dodanih na popis sankcija EU, kao i strožije mjere za sistemsko rješavanje zaobilaženja sankcija od strane kompanija sa sjedištem u EU, trećih strana i zemalja izvan EU.

Pozivaju EU i njegove države članice da aktivno rade na postizanju najšire moguće međunarodne potpore Ukrajini i pronalaženju mirnog rješenja za rat, koje se mora temeljiti na punom poštovanju neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Oni također smatraju odgovornost za ruske ratne zločine i odštetu i druga plaćanja od strane Moskve ključnim aspektima svakog rješenja. U tu svrhu, zastupnici žele da EU i partneri istomišljenika uspostave pravni režim za oduzimanje imovine u ruskom državnom vlasništvu koju je EU zamrznuo kao dio napora da se Ukrajini nadoknadi golema šteta koju je pretrpjela, navodi Evropski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.