AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken otputovao u Egipat na razgovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Blinken će razgovarati o prekidu vatre u Pojasu Gaze, te o trenutnoj situaciji

Entoni Blinken (Antony). Platforma X

Anadolija

prije 2 dana

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) otputovao je u Egipat kako bi procijenio trenutnu situaciju u vezi sa mogućim prekida vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Iz američkog State Departmenta navedeno je da je Blinken napustio Vašington i otišao u Kairo, glavni grad Egipta.

Blinken će razgovarati o prekidu vatre u Pojasu Gaze, te o trenutnoj situaciji.

Očekuje se da Blinken, koji će prisustvovati sastanku strateškog dijaloga između Sjedinjenih Američkih Država i Egipta u Kairu, ovog puta neće posjetiti Izrael.

Napomenuto je da će Blinken, koji je uvijek posjećivao Izrael u svojim posjetama Bliskom istoku od 7. oktobra 2023. godine, prvi put preskočiti Tel Aviv.

Palestinske grupe u Gazi već mjesecima vode indirektne pregovore u Dohi i Kairu o postizanju sporazuma s Izraelom o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre, uz posredovanje Katara i Egipta.

Ističući da su privrženi ponudi o prekidu vatre koju je 2. jula objavio američki predsjednik Joe Biden, Hamas navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) spriječio sporazum nametanjem novih uslova u pregovorima uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara.

Insistiranje Izraela na održavanju kontrole nad graničnom linijom Egipat - Gaza, koridorom Filadelfija i koridorom Netzarim, koji razdvaja sjever Pojasa Gaze od juga, jedno je od glavnih pitanja koje otežava pregovore.

Ovome se protivi i egipatska administracija, navodeći da bi prisustvo Izraela na graničnom prelazu Rafah ili Filadelfijskom koridoru štetilo njegovoj "nacionalnoj sigurnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.