VELIKE ŠTETE

U Beču vodostaji opadaju, javni prevoz se normalizuje

Beč je spreman za poplave, poručio je gradonačelnik

Vodostaji u opadanju u Beču. Fena

FENA

prije 2 dana

U protekla 24 sata situacija u Beču se značajno stabilizovala - vodostaji rijeka su vidno opali, a voda se postepeno povlači iz poplavljenih dijelova grada.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig i austrijski kancelar Karl Nehammer, na zajedničkoj konferenciji za medije pozvali su na oprez, naglašavajući da još uvijek nije vrijeme za potpuno ukidanje uzbune. Ipak, očekuje se da će se situacija trajno poboljšati od srijede.

Gradonačelnik Ludwig izrazio je posebnu zahvalnost angažiranim službama za njihov neumoran rad tokom prethodnih dana, ističući da je ponosan na način na koji je Beč upravljao krizom. Prema njegovim riječima, uspješno suočavanje s poplavama rezultat je dugogodišnjih mjera predostrožnosti u zaštiti od poplava, kao i brzih reakcija na terenu.

- Beč je spreman za poplave - poručio je gradonačelnik, dodavši da je ključ uspjeha u dobroj saradnji između saveza i pokrajina.

Širom Beča je dodatnih 300 zaposlenika preduzeća za javni prevoz Wiener Linien raspoređeno kako bi provodili mjere sigurnosti i pružali podršku u zamjenskom prevozu.

- Vatrogasne službe, koje su od početka vremenskih nepogoda bile suočene s velikim izazovima, do sada su imale 2.900 intervencija, a još uvijek je 500 vatrogasaca na terenu u neprekidnom dežurstvu - naglasio je Ludwig.

Situacija se kontinuirano nadzire uz pomoć dronova. Bečka hitna služba zabilježila je 17 intervencija, pri čemu je deset osoba zadobilo lakše povrede, uglavnom uslijed padova ili nesreća na klizavim, kišom natopljenim cestama.

Za danas su najavljene samo povremene, slabije padavine. Zbog toga su rano jutros počeli uklanjanje drvenih barijera i vreća s pijeskom, kao i popravke kontaktnih vodova na liniji U6. Istovremeno se provjeravaju dionice pogođene poplavama kako bi se utvrdile eventualne štete, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.