U GRADU KLODZKO

Video / Vojnim helikopterima evakuiraju ljude od poplava u Poljskoj

U česme više ne dolazi voda, a opskrba plinom mogla bi prestati za nekoliko sati - rekao je Piszko

Poplave u Poljskoj. Platforma X

El. T

prije 4 dana

U posljednja 24 sata, u nekoliko područja četiri južne poljske provincije, koje obuhvaćaju planinske regije, palo je do 20 cm kiše.

Vlasti su trenutno usmjerene na dvije provincije uz češku granicu: okrug Kłodzko u Donjoj Šleskoj i područje istočno od njega, oko grada Głuchołazy u Opoljskoj provinciji.

U gradu Klodzko, visina poplavne vode u nekim dijelovima doseže čak dva metra, prema riječima gradonačelnika Michała Piszka. 

- U česme više ne dolazi voda, a opskrba plinom mogla bi prestati za nekoliko sati - rekao je Piszko državnoj novinskoj agenciji PAP.

Vojska koristi čamce za evakuaciju ljudi koji su pristali napustiti svoje domove. Ostali su se sklonili na druge i treće spratove zgrada, naveo je gradonačelnik.

U međuvremenu, razina vode u gradskoj rijeci raste sve više, nabujao poplavnim vodama koje se slijevaju s brdskog grada Stronie Śląskie, gdje je probijen zid brane. "Samo operacija spašavanja ostaje", rekao je Piszko, te "opskrba stanovnika vodom i hranom".

Stronie Śląskie je odsječen cestovnim putem, a vojni helikopteri nastavljaju evakuirati njegove stanovnike. Video objavljen na X-u od strane Poljskog instituta za meteorologiju i upravljanje vodama prikazao je golem val smeđe vode koji uništava kuću u gradu.

U međuvremenu, u Głuchołazyu, poplavne vode se stabiliziraju, rekao je gradonačelnik grada Paweł Szymkowicz za PAP.

Ranije su dva mosta, od kojih je jedan bio privremeni, odnijele bujice, poplavivši trg. Szymkowicz je rekao da stanovnici koji žele biti evakuirani trebaju izaći na krov svojih zgrada i mahati bijelom zastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.