PREPREKE U PREGOVORIMA

UAE kritikovali Netanjahua zbog "Filadelfijskog koridora", on ponovio: "Mora ostati pod našom kontrolom"

Egipat je zatražio da izraelske trupe napuste koridor, a Ujedinjeni Arapski Emirati su također kritikovali stav Izraela

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

5.9.2024

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) istakao je da Izrael mora zadržati neograničenu kontrolu granice Gaze s Egiptom u trenucima kada SAD razvijaju novi prijedlog za prekid vatre i oslobađanje taoca. 

Pitanje kontrole nad "Filadelfijskim koridorom" centralna je prepreka pregovora. Hamas zahtijeva potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze u višefaznom sporazumu. 

Egipat, posrednik u pregovorima sa SAD-om i Katarom, zatražio je da izraelske trupe napuste koridor, a Ujedinjeni Arapski Emirati su također kritikovali stav Izraela. 

S druge strane, Netanjahu je ponovio stav da Izrael mora zadržati svoju granicu kako bi spriječio naoružavanje Hamasa krijumčarenjem oružja u Gazu, te je rekao da je to vitalni dio ratnog cilja. 

- Gaza mora biti demilitarizovana, a to se može dogoditi samo ako koridor iz Filadelfija ostane pod čvrstom kontrolom - rekao je izraelski premijer, dodajući da su trupe otkrile desetine tunela ispod granice. 

Rekao je da će Izrael razmisliti o povlačenju iz koridora samo kada bude imao alternativne snage koje će ga nadzirati.

- Dovedite mi bilo koga ko će nam zaista pokazati... da zaista mogu spriječiti ponavljanje krijumčarenja - rekao te dodao:

- Ne vidim da se to trenutno dešava. I dok se to ne dogodi, mi smo tu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.