DOSPIO NA NASLOVNICE

Muškarac šest mjeseci bio u zatvoru u Kataru: Tvrdi da su ga uhapsili zato što je homoseksualac

Avina je uhapšen u februaru nakon što je dogovorio sastanak s muškarcem

Manuel Guerero Avina. BBC

D. H.

20.8.2024

Britansko-meksički državljanin Manuel Guerero Avina proveo je šest mjeseci u katarskom zatvoru nakon što su ga vlasti osudile zbog zloupotrebe droge, no tvrdi da je bio meta jer je deklarisani homoseksualac.

Avina je bio zatvoren šest mjeseci, a za BBC je rekao kako je mislio da se nikada neće vratiti kući.

Avina je uhapšen u februaru nakon što je dogovorio sastanak s muškarcem, za kojeg je kasnije saznao da je tajni policijski službenik, preko dating aplikacije za homoseksualce Grindr.

Deportirali ga nakon pola godine u zatvoru

Avina, koji kaže da je bio meta jer je homoseksualac, upozorio je LGBT osobe da "budu oprezne kada posjećuju Katar" i dodao: "Ono što se meni dogodilo može se dogoditi bilo kome."

Udruženja za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog Manuelovog pritvaranja i nazvale njegovo suđenje "vrlo nepoštenim", ali katarski funkcioneri insistiraju na tome da je uhapšen zbog pristupa s drogom.

45-godišnji bivši radnik British Airwaysa sada se želi usredotočiti na povratak na posao i provođenje vremena sa svojom porodicom.

Manuel je dospio na naslovnice širom svijeta nakon hapšenja, a njegova porodica pokrenula je kampanju za njegovo oslobađanje.

Na sudskom ročištu u junu proglašen je krivim za posjedovanje ilegalne supstance, osuđen je na šest mjeseci uslovne zatvorske kazne, novčano kažnjen s 2100 funti te mu je izdan nalog za deportaciju,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.