NAPAD NA KONVOJ

Ruski blogeri ljuti na zapovjednike: Trebalo bi biti pogubljenja, oni su idioti

Ovo je posljedica sveukupne haotične koncentracije rezervi u području proboja, za koji su bile potpuno nespremne, napisao je bloger Alehin

Uhapšen čovjek koji je snimao. Telegram

Dž. R.

10.8.2024

Jučer su se na Telegramu počele pojavljivati ​snimke koje prikazuju uništeni ruski vojni konvoj, koji su navodno pogodile ukrajinske oružane snage (UAF). 

Jedna od snimki, snimljena iz automobila u prolazu, prikazuje najmanje 14 uništenih kamiona i jedan terenski kombi Buhanka s obje strane ceste, piše Meduza.

Raketna artiljerija

Video je snimljen na autocesti E38 u mjestu Oktjabrskoje, na periferiji grada Rilska. Lokacija na kojoj je konvoj uništen je oko 35 kilometara od ukrajinske granice.

Telegram kanal Vojni doušnik javlja da je konvoj pogodila raketna artiljerija HIMARS prije zore. Kanal je kasnije objavio fotografije na kojima se navodno vide fragmenti projektila HIMARS koji su navodno pronađeni u regiji Kursk.

Prema Telegram kanalu Mash, ruska Federalna sigurnosna služba već je uhapsila čovjeka koji je snimio jedan od videa koji dokumentiraju posljedice napada na konvoj. Mash izvještava da je osumnjičenik tokom ispitivanja priznao da je djelovao "po zadatku" kada je snimio scenu i poslao snimku svojim ukrajinskim kontaktima.

Potpuno nespremni

Kanal Voennyi Osvedomitel napisao je da su zapovjednici koji su naredili kretanje konvoja u blizini granice krivi za "nevjerojatnu glupost". 

- Ovo je posljedica sveukupne haotične koncentracije rezervi u području proboja, za koji su bile potpuno nespremne. Trebalo bi biti pogubljenja. Onaj tko im je naredio da napreduju u kolonama na području koje nadlijeću dronovi, a time i unutar dometa HIMARS-a, nije samo idiot već bi trebao biti i osuđen prema ratnim zakonima - napisao je ruski bloger Roman Alehin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.