POJAVIO SE JUTROS

Pudždemon se pojavio u Barceloni, pa mu se izgubio svaki trag: Policija uhapsila svog pripadnika

Pudžemon, 61-godišnji bivši premijer Katalonije za kojim je u Španiji raspisan nalog za hapšenje, održao je iza 9 sati ujutro govor

Karles Pudždemon. AP Photo/Emilio Morenatti

S. S.

8.8.2024

Policija u Španiji i dalje traga za katalonskim separatističkim liderom Karlesom Pudždemonom koji se u jutros pojavio u Barceloni nakon 7-godišnjeg boravka u egzilu pa neobjašnjivo nestao, a uhapsila je jednog svog pripadnika koji mu je navodno pomogao.

Pudžemon, 61-godišnji bivši premijer Katalonije za kojim je u Španiji raspisan nalog za hapšenje, održao je iza 9 sati ujutro govor na skupu zagovornika nezavisnosti. Onda je "iščezao" u masi od nekoliko hiljada ljudi.

Akcija potrage

Katalonska autonomna policija pokrenula je akciju potrage kodnog naziva "kavez" u sklopu koje je četiri sata blokirala ceste na izlazu iz Barcelone, pri čemu su se stvarale gužve. Također je pregledavala vozila uz granični prijelaz s Francuskom.

Španska desnica optužila je katalonsku policiju da se oglušila o nalog za hapšenje Vrhovnog suda u Madridu i pustila Puidžemona da napusti mjesto nakon govora.

Katalonska policija je saopćila da nije učestvovala u njegovom bijegu, niti bila u kontaktu s njime i njemu bliskim ljudima.

Pogodan trenutak

- Namjeravali smo ga privesti u pogodnom trenutku kako ne bi došlo do izbijanja nemira - saopćila je katalonska policija.

Izvijestila je, međutim, da je uhapsila jednog svog policajca pod sumnjom da je pomogao Puidždemonu da pobjegne automobilom. On se, čini se, nakon govora udaljio automobilom od spomenika "Arc de Triomf" (Slavoluk pobjede) u nepoznatom smjeru.

Policija je otvorila istragu kojom želi utvrditi postoji li unutar katalonske policije, koja je pod kontrolom regionalne vlade koja podržava odcjepljenje, veća grupa koja je osigurala Puigdemontu nesmetani izlazak iz Barcelone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.