UKAZIVANJE GOSPE

Vatikan donio odluku: Međugorje dobilo status "Nihil Obstat", evo šta to znači

Pristupilo se dubinskim analizama i razmatranjima, rekao je kardinal Fernandez. Danas objavio odluku o statusu Međugorja kao svetišta

Kardinal Viktor Fernandez o Međugorju. Screenshot / Avaz

N. Aj.

prije 11 sati 26 minuta

Vatikan je danas objavio odluku o Međugorju.

Kardinal Viktor Fernandez (Victor), prefekt Dikasterija za nauk vjere, vodio je konferenciju za novinare o "duhovnom iskustvu" Međugorja, a njemu se pridružio i monsinjor Armando Mateo (Matteo).

Dikasterij za nauk vjere, uz blagoslov pape Franje, dodijelio je Međugorju status "Nulla Osta" (Nihil Obstat) što znači da se dopuštaju i potiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu. Vatikan je odluku objasnio riječima da se prepoznaju obilni duhovni plodovi primljeni u Svetištu Kraljice Mira, ali i kako se neće ulaziti u pitanje navodnih ukazanja.

U dokumentu Vatikana stoji i upozorenje na "navodne vidioce" i poruka da bi vjernici trebali ići na hodočašće zbog vjere i Kraljice mira, a ne zbog susreta s "navodnim vidiocima".

- Kada govorimo o međugorskom fenomenu koje smo na više načina iskazivali, objavljena je prosudba koja se tiče Međugorja od biskupa, a to je sve ono što se razmatralo do tada nije moguće potvrditi da se radi o nadnaravnim fenomelogijama. Pristupilo se dubinskim analizama i razmatranjima. S obzirom na sumnje koje su se mogle iskazati praktično se došlo do rezerve sumnje jer su se pojavljivaja Gospe dešavala ritmički u određenom periodu. Nije došlo do prosudbe da se Gospa pojavljuje dinamički, u kontinuitetu. O Međugorju se čulo kroz čitav svijet - kazao je kardinal Fernandez, između ostalog, i podsjetio da je Papa Ivan Pavao II sam iskazao želju posjete Međugorju iako nije bio u prilici da to učini.

Kardinal je istakao i mišljenja drugih kardinala kao i Pape Franje o fenomenu u Međugorju.

- Komisija održava odnos Svetog Oca koji je imenovao i kompetentnim proglasio članove komisije i to je bio izvještaj koji je papa priznao kao meritoran. Nije se smjelo ovome prisupati kao aukciji, a papa je pozitivno mišljenje dao o radu komisije. Ljudi su se skoncentrirali na ovaj fenomen. "Ne postoji magični štap", rekao je papa Franjo, i vrlo je teško uopće izroditi finalnu riječ. Put do zaključaka je veoma težak i kompleksan.

Zaključak moramo oprezno protumačiti kao dobijanje pozitivnog stimulansa od vjernika kroz duhovno iskustvo. Kult javnosti prema postojanju blažene Djevice Marije kao Kraljice mira su duhovni doživljaji.

Kraljica mira, Međugorska Gospa, poznata u mnogim dijelovima svijeta tretira se svakako u prizmi milosrđa i duhovnih iskustava grupa hodočasnika. Ne toliko kroz poruke ili rasprave s onima koji su je imali prilike vidjeti - kazao je kardinal.

Monsinjor Armando Mateo govorio na konferenciji. Screenshot

- Kada je Međugorje u pitanju dugo se razmatralo kako prići tom fenomenu. Došli smo do konačnih prosudbi u okviru biskupskih razmatranja. Kada se radi 24. junu 1981. godine kada se desilo pojavljivanje Gospe pred djecom u Hercegovini, oni su uočili Gospu na dnu jednog brda. Sva ta djeca su 25. ponovno je uočili. Mostarski biskup se susreo sutradan s tom djecom - rekao je Mateo, između ostalog, u uvodu obraćanja.

Potom je govorio o događajima od 1981. godine do danas.

Podsjetio je da je od maja 2019. službeno odobrena organizacija hodočašća u Međugorje.

- Godine 2015. Papa Franjo saziva da se konačno donese odluka. U februaru iste godine poslao je delegaciju u Međugorje - rekao je Mateo te dodao da se 2019. godine objelodanio stav Svete stolice da je u Međugorju postoji fenomen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.